Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σινιάλα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Νέο σινιάλο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με μπούσουλα τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» απέστειλε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Χ. Φάιλμπριφ, ενόψει της δεύτερης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» που ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Ο παράγοντας της Ευρωζώνης, μιλώντας στην ιστοσελίδα «insider.gr», μεταξύ άλλων εστίασε στους παρακάτω άξονες:

-- Αφορολόγητο όριο: Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική από τις συντάξεις. Οι συντάξεις αφορούσαν μια πολύ ευάλωτη ομάδα. Το μέτρο αυτό σκοπεύει επίσης να διευρύνει τη φορολογική βάση του φορολογικού συστήματος, και από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης, είναι σημαντική μια διευρυμένη φορολογική βάση».

Παράλληλα, «διευκρίνισε» αναφορικά με τη λεγόμενη «μη εφαρμογή» του μέτρου για τις συντάξεις ότι «πολλοί άνθρωποι μπέρδεψαν αυτό το ζήτημα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση εξακολουθεί να υπάρχει».

-- «Κόκκινα» δάνεια: Σημείωσε πως «είναι σημαντικό η Ελλάδα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Οι θεσμοί θέλουν να πεισθούν ότι το πλαίσιο αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει», δείχνοντας βέβαια στην επικείμενη κατακρεούργηση των ορίων προστασίας (εμπορική αξία ακινήτου, εισοδηματικά κριτήρια).

-- Δικαστικές αποφάσεις: Υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν λέγοντας ότι «η αποστολή των θεσμών θα εξετάσει το θέμα αυτό, αλλά έχουν ήδη επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας». Θύμισε ακόμη πως «ο κίνδυνος μπορεί να απαιτήσει διορθωτικά μέτρα», δηλαδή την εφαρμογή αντίστοιχου ύψους ισοδύναμων αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

-- Κατώτατος μισθός: Διευκρινίζοντας ότι το θέμα «πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς» σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή ανεργία και οι άνθρωποι έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και εάν αυξάνεις τους κατώτατους μισθούς δεν αυξάνουν οι ευκαιρίες απασχόλησης».

Παράλληλα, ο Χ. Φάιλμπριφ «θύμισε» ότι η εκταμίευση των δόσεων από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα είναι άρρηκτα συνδεμένη με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας.

Εξάλλου, σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών, Κοινωνικής Ασφάλισης και Ενέργειας.

Θολώνει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός μεγέθυνσης στη γερμανική οικονομία για το 2018 επιβραδύνθηκε στο 1,5% (από 2,2% το 2017), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό μέσα στην τελευταία 5ετία, εν μέσω και της γενικότερης επιβράδυνσης που εμφανίζεται τόσο στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ