Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη βοηθών νοσηλευτριών

Υπεύθυνη για τα προβλήματα η αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Αργοστολίου οργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε συμπαράσταση στις δύο βοηθούς νοσηλεύτριες που δικάζονται σήμερα, με την κατηγορία της υπαιτιότητας από αμέλεια για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

Εχει προηγηθεί παράσταση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον διοικητή του νοσοκομείου στο Αργοστόλι, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπροσωπεία του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την «άδικη και αυθαίρετη δικαστική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος δύο βοηθών νοσηλευτριών, μετακυλώντας σε αυτές τη διαχρονική πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων για την εγκληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ψυχική Υγεία. Η κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, που διατυπώνεται σε βάρος των δύο συναδέλφων, κρύβει την πραγματική πολιτική αιτία του θανάτου».

Οπως επισημαίνει, «στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς δεν λειτουργεί Ψυχιατρική κλινική, δεν υπάρχει καν ψυχίατρος και το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, συχνά σε δωμάτιο με κάγκελα που προορίζεται για ποινικούς κρατούμενους. Στις 2 Αυγούστου 2017 ψυχικά ασθενής αυτοκτόνησε και παραπέμπονται σε δίκη (αυτεπάγγελτη από την Εισαγγελία Κεφαλληνίας) δύο... βοηθοί νοσηλεύτριας, που είχαν στην ευθύνη τους περίπου σαράντα κλίνες και είκοσι τρεις ασθενείς της Παθολογικής - Καρδιολογικής κλινικής. Η επίβλεψη της συγκεκριμένης ασθενούς και η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, λόγω των παραπάνω ελλείψεων, αφέθηκε στην ατομική ευθύνη των συγγενών, ενώ αναγκαστικά ο επιβλέπων γιατρός ήταν ιδιώτης νευρολόγος - ψυχίατρος (...) Αλήθεια, πόσο μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις στην περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων, όταν πια τα περιστατικά έχουν φτάσει στο ΓΝΚ, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών γιατρών άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου (που καλούνται αναγκαστικά να τους περιθάλψουν) με τους ιδιώτες ψυχιάτρους; Κι όταν μάλιστα - την ίδια ώρα - οι ίδιοι γιατροί αναγκάζονται να γίνονται "λάστιχο", ώστε να καλύπτουν τη συνολική υποστελέχωση του νοσοκομείου; Ενα κράτος, το οποίο έχει στον "αυτόματο πιλότο" και στην ατομική ευθύνη των συγγενών τη ζωή των ψυχικά ασθενών, το οποίο θεωρεί "περιττή" την ύπαρξη Ψυχιατρικής κλινικής στο νομό, το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε τις κατάλληλες υποδομές ούτε το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο πιέζει τις διοικήσεις που αυτό διορίζει για περιστολή του κόστους νοσηλείας, καθιστά υπόλογο για τα πάντα το ελλειμματικό και ελαστικοποιημένο προσωπικό».

Το Νομαρχιακό Τμήμα προειδοποιεί ότι η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» για κάθε εργαζόμενο στο νοσοκομείο και στο Δημόσιο εν γένει: «Αλήθεια, ο γιατρός που είναι (λόγω έλλειψης προσωπικού) ταυτόχρονα υπεύθυνος και στα Επείγοντα και στα χειρουργεία, πώς θα αντιμετωπιστεί από το κράτος όταν κάτι συμβεί στη μια ή στην άλλη υπηρεσία; Τι θα γίνει με το πλήρωμα του μοναδικού ασθενοφόρου της βάρδιας, όταν πρέπει να "διαλέξει" περιστατικό (αν κάποιο συμβεί ταυτόχρονα με κάποιο άλλο); Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό που εφημερεύει στα χειρουργεία, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, αν συμβεί το οτιδήποτε;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ