Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «τιμά» τις δεσμεύσεις της σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Εντονο αμερικανοΝΑΤΟικό «άρωμα» είχε η χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, όπου επιδόθηκαν σε νέες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση και με τη νέα πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει να «τιμά τις δεσμεύσεις» της απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με ρόλο - «κλειδί» στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Χαρακτηριστικά, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, είπε μεταξύ άλλων, σκιαγραφώντας τον διαχρονικό στόχο της κυβέρνησης να παίξει ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, ότι «εν μέσω αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, κατορθώσαμε να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας (...) Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στον στρατηγικό της ρόλο, που η γεωγραφική θέση, η ιστορία και ο πολιτισμός της επιτάσσουν».

Παρέπεμψε, ακολούθως, σε σχήματα συνεργασίας για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» που έστησε η κυβέρνηση με χώρες της περιοχής και με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «μέσω της ενεργητικής αμυντικής διπλωματίας, συμβάλαμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργατικών δράσεων, διπλωματικών συγκλίσεων και ενεργειακών συμπράξεων με χώρες - κλειδιά της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ στο νότο και η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία στο βορρά (...) Αναδείξαμε τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφαλείας...».

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε βέβαια και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, για τις οποίες είπε: «Παράλληλα, ενισχύσαμε τους στρατηγικούς δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, την ανταλλαγή μεγάλου αριθμού επισκέψεων και την εκτέλεση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Με απόφαση της κυβέρνησης οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, ενώ αποκορύφωμα και απόδειξη της νέας δυναμικής που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελεί η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το Δεκέμβρη του 2018».

Επίσης ευχαρίστησε τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ, «για τη συμβολή του στην απελευθέρωση των δύο ομήρων στρατιωτικών μας από την Τουρκία».

Κάνοντας σαφές ότι θα συνεχίσει σε αυτή την τροχιά, ο νέος υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης είπε: «Συντάσσομαι απόλυτα με τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας (βλ. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Γι' αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο - κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργιών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάλεσε «όλους τους γείτονές μας να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε, ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη», που βέβαια κάθε άλλο παρά διασφαλίζονται με τα ευρωατλαντικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός έστειλε και «μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ