Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με «βαριά» ατζέντα σε Ρωσία και Κίνα

Τη Μόσχα και το Πεκίνο επισκέπτονται σήμερα οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη Μόσχα επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπου θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική, Λιου Χε.

Οι διαπραγματεύσεις Μάας και Λαβρόφ αναμένεται να επικεντρωθούν στη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και στο ζήτημα της Συνθήκης απαγόρευσης πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησής τους στις 2 Φλεβάρη, μετά και τις αδιέξοδες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη την περασμένη Τρίτη. Επίσης θα συζητηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας.

Στο Πεκίνο, η δίωρη συνάντηση Σολτς - Λιου έχει «βαριά» ατζέντα, αντικατοπτρίζοντας το βάθεμα της εμπλοκής αλλά και των αντιθέσεων των δυο οικονομιών, και μάλιστα σε μια περίοδο που εμφανίζουν σημάδια «αδυναμίας». Πεδίο διαπραγμάτευσης είναι οι κανόνες φορολόγησης των ψηφιακών επιχειρήσεων, όπου δεν έχει υπάρξει ακόμη παγκόσμιος συμβιβασμός, αλλά και η επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης οι κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό (γνωστές και ως «Μια ζώνη, Ενας Δρόμος») να «συντονιστούν» καλύτερα με γερμανικά και ευρωπαϊκά σχέδια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από την Κίνα να ενταχθεί στη Λέσχη των Παρισίων (ομάδα κρατών - πιστωτών), ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη δανειοδότηση μεγάλων έργων υποδομής. Κι αυτό επειδή πολλές κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό εμφανίζονται ως δάνεια σε ξένες κυβερνήσεις (κυρίως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής), με τα οποία οι Κινέζοι κατασκευάζουν δρόμους, δίκτυα ηλεκτρισμού, σιδηρόδρομους κ.λπ.

Ενα άλλο θέμα είναι και η απαίτηση των Γερμανών για «άνοιγμα» της Κίνας σε ξένες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για εξαγορά γερμανικών (στρατηγικής σημασίας) επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές, με το «βλέμμα» κυρίως στην Κίνα. Επίσης η Γερμανία ανησυχεί για το κρατικό χρέος της Κίνας, αλλά και τον δανεισμό των κινεζικών επιχειρήσεων, που μεγαλώνει σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική «Huawei» από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G στη Γερμανία. Συζητείται να οριστούν πρότυπα ασφάλειας στα οποία η «Huawei» δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την ασφάλεια των δικτύων 5G «κεφαλαιώδη», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο εξοπλισμός της «Huawei» ενδέχεται να διευκολύνει τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας να επιδίδονται σε κατασκοπεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ