Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σχέδια δημιουργίας και βρετανικών βάσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως αποτυπώνουν αλλά και επιταχύνουν περαιτέρω εξελίξεις, π.χ. η πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επιβεβαιώνουν τα σχέδια του Λονδίνου για επαναλειτουργία ή άνοιγμα στρατιωτικών βάσεων σε Ασία και Καραϊβική. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στο προσκήνιο έρχεται και η Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα μονοπώλια, αλλά και εδραιώνουν την παρουσία τους οι πολεμικές δυνάμεις όλο και περισσότερων χωρών (με πρώτη την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως ενόψει και του Brexit η Βρετανία θα γίνει ξανά ένα «έθνος παγκόσμιας εμβέλειας», αλλά και ότι θα εγκαταλείψει τη στρατηγική με βάση την οποία απέσυρε τις στρατιωτικές δυνάμεις από περιοχές ανατολικά του Σουέζ, της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αναφερόμενος στα σχέδια για νέες βρετανικές βάσεις «σε μερικά χρόνια», ο Γουίλιαμσον είπε ότι η σημερινή περίοδος αποτελεί για τη Βρετανία «τη σημαντικότερη στιγμή από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούμε να αναδιατάξουμε τη χώρα με διαφορετικό τρόπο, μπορούμε στην πραγματικότητα να διαδραματίσουμε στην παγκόσμια σκηνή εκείνο το ρόλο που (και) ο κόσμος προσδοκά». Ως πιθανές χώρες για μια βρετανική βάση εμφανίζονται το Μπρουνέι αλλά και η Σιγκαπούρη, ενώ ήδη συζητιούνται οι προεκτάσεις τέτοιων σχεδιασμών στην επιχείρηση «ανάσχεσης» της κινεζικής επιρροής, κάτι που φυσικά απασχολεί έντονα πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στα βρετανικά σχέδια. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε προ ημερών ότι οι βρετανικές ανακοινώσεις «προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία». Πρόσθεσε ότι «εν μέσω της εντεινόμενης στρατιωτικής και πολιτικής έντασης στον κόσμο γενικά... η έκφραση προθέσεων για στρατιωτική παρουσία σε τρίτες χώρες είναι αντιπαραγωγική, αποσταθεροποιητική και συχνά προκλητικής φύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ