Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη συγκρότηση του αποκαλούμενου «ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», στον οποίο τσουβαλιάζονται πανεπιστημιακά τμήματα α', β' και γ' κατηγορίας, απόφοιτοι και πτυχία πολλών κατηγοριών. Ιδρύονται, μετονομάζονται, συγχωνεύονται τμήματα και καταργούνται άλλα, με γνώμονα πάντα την υπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων ανά κλάδο και Περιφέρεια, τις απαιτήσεις της αγοράς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία για το νέο σύστημα προσλήψεων, η οποία βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στην κοινωνική ανάγκη που απαιτεί τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς. Σμπαραλιάζει την αξία του πτυχίου νέων και παλιότερων επιστημόνων, πετάει στα σκουπίδια χρόνια προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν «οργώσει» την Ελλάδα.

Σε αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση έχει αρωγό τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση, όπου με θέσεις βγαλμένες από τα συρτάρια του κεφαλαίου παρότρυναν για ακόμα πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά, η ΝΔ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επειδή δεν ανάγει «σε εθνικό στόχο τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Για τον ίδιο λόγο, η ΝΔ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ), πέρα από άλλες μικροκομματικές σκοπιμότητες, κατέθεσαν και το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία.

Τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην Εκπαίδευση σηματοδότησε η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή, ενώ το λόγο πήραν ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής και ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης.

Το ΚΚΕ ανέδειξε τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και της τροπολογίας - άλλωστε από την αρχή απαίτησε την απόσυρσή τους - δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει. Κάλεσε τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό σε οργάνωση της πάλης για να μην περάσει το νομοσχέδιο, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία - μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ενώ δήλωσε ξανά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς. Για την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, έδωσε και την κατάλληλη απάντηση στην εκ νέου προσπάθεια του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, να διαστρεβλώσει τις θέσεις του Κόμματος προκειμένου να κουκουλώσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάρος της Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ