Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στα σκαριά νέα κόμματα με «κίτρινα γιλέκα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενεργότερο ρόλο στις σύνθετες ενδοαστικές διεργασίες που προχωρούν με στόχο την υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου διεκδικούν πρωταγωνιστές του λεγόμενου «κινήματος των κίτρινων γιλέκων». Πρόσφατα η «Φιγκαρό» φιλοξένησε δηλώσεις της Ζακλίν Μουρό (μιας 52χρονης εποχικής πυροσβέστη και υπνοθεραπεύτριας από τη Βρετάνη), η οποία είπε ότι θέλει «να προτείνει μια εναλλακτική λύση» στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Η 52χρονη αναφέρθηκε μάλιστα και στον τίτλο «Οι αναδυόμενοι» («Les Emergents») ως υποψήφιο για το νέο κόμμα, ενώ υποστήριξε ότι θα το στηρίξουν εκλεγμένοι «από όλους τους πολιτικούς χώρους... εκτός από τους ακραίους».

Σημειώνουμε ότι η Μουρό συνυπέγραφε το φθινόπωρο κείμενο των «ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», του οποίου οι συντάκτες δήλωναν «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη». Καταδίκαζαν κάθε μορφή βίας και τόνιζαν ότι πρέπει «να είμαστε υπεύθυνοι και να προσφέρουμε στην κυβέρνηση μια πόρτα εξόδου από την κρίση». Υπογράμμιζαν ότι «μακριά από κάθε ριζοσπαστικοποίηση» πρέπει «να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προς το συμφέρον όλων», ότι «συμμετέχουμε από την αρχή του κινήματος για να προωθήσουμε σοβαρά αιτήματα» και «το κάνουμε αυτό με σεβασμό στους θεσμούς της 5ης Δημοκρατίας, της δημόσιας τάξης...». Οτι «συνιστούμε μια τίμια εκπροσώπηση (εκείνης) της Γαλλίας που υποφέρει και αισθάνεται αβοήθητη», αλλά και ότι «απλώνουμε το χέρι (μας) στην κυβέρνηση, με την προσδοκία ότι θα κατανοήσει τα αιτήματά μας». Δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο συνυπέγραφαν και υποστηρικτές του «Εθνικού Συναγερμού» (της Μαρίν Λεπέν).

Αλλωστε και η Μουρό στις δηλώσεις για το νέο κόμμα είπε ότι η ίδρυσή του θα δυσαρεστήσει ειδικά την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ