Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης στο ΚΘΒΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΗ για την υπογραφή σύμβασης στο ΚΘΒΕ έξω από το υπουργείο εργασίας
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΗ για την υπογραφή σύμβασης στο ΚΘΒΕ έξω από το υπουργείο εργασίας
Την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγωνιζόμενοι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τη στάση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που καταθέτουν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Εδώ και μήνες οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μαζί με το ΣΕΗ βρίσκονται σε διαδικασία διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έληξε στις 30/09/2018. Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα ο αγώνας των ηθοποιών, μέσα από συλλογικές τους διαδικασίες, κλιμακώθηκε με στάσεις εργασίας στην περίοδο των γιορτών, αφού οι αλλεπάλληλες συζητήσεις δεν έχουν οδηγήσει σε καμία λύση, παρά τις υποχωρήσεις που δέχτηκαν να κάνουν εργαζόμενοι και σωματείο σε θεσμικά και οικονομικά αιτήματα και παρά τις εξαγγελίες της Διοίκησης για δήθεν λύσεις (π.χ. διετής παράταση της υπάρχουσας σύμβασης κ.λπ.), που όμως στην ουσία υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των αντεργατικών, αντισυνταγματικών και μνημονιακών περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων.

Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει το τέλος των μνημονίων και υπερηφανεύεται πως από τον Αύγουστο του 2018 επανήλθαν οι Συλλογικές Συμβάσεις, η Διοίκηση του ΚΘΒΕ αρνείται να υπογράψει σύμβαση, εάν δεν αποτυπώνονται μέσα σε αυτή οι περικοπές που προβλέπονται στους μνημονιακούς νόμους 3833/2010 άρθρο 1 παρ.5 και 3845/2010 άρθρο 3 παρ.4 και 6, έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία επιπλέον θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση.

Με δεδομένο:

1. Την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ σε κάθε εργασιακό κλάδο ως αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου λαού, ώστε να εξασφαλίζει όρους αξιοπρέπειας και εργασιακά δικαιώματα, χωρίς μνημονιακούς όρους.

2. Την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που αποτελεί το μεγαλύτερο θέατρο της χώρας και δεν μπορεί οι εργαζόμενοί του και το καλλιτεχνικό προσωπικό να μην έχουν αυτή την υποτυπώδη εξασφάλιση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο δικαίωμα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΣΕΗ, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, που θα διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ