Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιταχύνεται η αναμόρφωσή του με «καταλύτη» τη συμφωνία των Πρεσπών

INTIME NEWS

Με «κινούμενη άμμο» μοιάζει το αστικό πολιτικό σύστημα, του οποίου την αναμόρφωση ήρθε να επιταχύνει η συμφωνία των Πρεσπών, υποδαυλίζοντας διεργασίες στα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Το προαναγγελθέν «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τον επί 4 χρόνια ακροδεξιό του εταίρο την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν παζάρια σε προσκήνιο και παρασκήνιο, μετακινήσεις στελεχών από αστικό κόμμα σε αστικό κόμμα, και «όχημα» σε κάθε περίπτωση την προϋπάρχουσα στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων τους στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου αλλά και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί.

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτούς της συμπολίτευσης προστέθηκαν 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης), δύο εκ των οποίων (οι Κοντουρά και Κόκκαλης) είχαν ήδη διαγραφεί απ' το κόμμα τους, καθώς αρνήθηκαν να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, 1 πρώην βουλευτής της ΝΔ (Κ. Παπακώστα) και 1 του Ποταμιού (Σπ. Δανέλλης) που επίσης διαγράφτηκε απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Την Πέμπτη την αποχώρησή της απ' τους ΑΝΕΛ ανακοίνωσε και η Μ. Χρυσοβελώνη, που όμως δεν είναι βουλευτής αλλά υπουργός.

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσουν ήταν μηδαμινή, εξ ου και η ευκολία με την οποία έγιναν οι μεταπηδήσεις, δίχως να αποκλείονται κι άλλες ενόψει της έλευσης στη Βουλή προς ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι μετακινήσεις που επιβεβαιώνουν ότι τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες «αγωνίες», υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, που δεν είναι άλλη από τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το φόρτωμα θυσιών διαρκείας στο λαό για να εξασφαλίζονται η σταθερότητα στην καπιταλιστική ανάπτυξη, η προσήλωση στους στόχους «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, ο «κοσμοπολίτης» εύκολα συναντά τον εθνικιστή, ο «αντιμνημονιακός» γίνεται μνημονιακός εν ριπή οφθαλμού, ο «προοδευτικός» υπηρέτης της αντιλαϊκής πολιτικής απέχει «ένα τσιγάρο δρόμο» από τον «συντηρητικό», οι ανακατατάξεις και οι μεταξύ τους μεταγραφές γίνονται πια συνήθεια.

Ηταν αυτό ακριβώς που ανέδειξε ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του στο κλείσιμο των εργασιών της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, όταν απευθυνόμενος στους επικεφαλής των άλλων αστικών κομμάτων, τους υπέδειξε να μη μιλούν με ευκολία περί «αποστατών» και «κυβέρνησης - κουρελού» και να αντιληφθούν ότι «το πολιτικό σύστημα αλλάζει γιατί αλλάζουν οι συνθήκες», αναδιατάσσεται δηλαδή κάθε φορά σύμφωνα με τα προτάγματα και τις ανάγκες του κεφαλαίου, και στη βάση αυτών επανατοποθετούνται κάθε φορά τα αστικά πολιτικά κόμματα, αλλά και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους για τον εγκλωβισμό του λαού.

«Εγκαινιάζοντας» δηλαδή, 4 ακριβώς χρόνια απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε από το κεφάλαιο το χρίσμα της αστικής διαχείρισης για να υπηρετήσει με τη σημαία του «αντιμνημονιακού» όλα τα βρώμικα σχέδια κεφαλαίου - ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, το νέο διπολικό αφήγημα που θα ξεδιπλωθεί γύρω από την εξίσου κάλπικη διαχωριστική γραμμή περί «προόδου» και «συντήρησης», «επαναφοράς της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά».

Σε μια τέτοια βάση, ο Αλ. Τσίπρας «προειδοποιούσε» την περασμένη Κυριακή από το βήμα της εκδήλωσης για τις Πρέσπες τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ότι πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στα νέα προτάγματα που βάζει η αστική τάξη και η κυβέρνηση παρουσιάζει με τον φερετζέ της «προόδου», λέγοντας ότι «όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε και να προτάσσουμε τις διαφωνίες μας (...) τόσο αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού» και εκφράζοντας την ετοιμότητα του κόμματός του «να γίνει ξανά καταλύτης» για τη διαμόρφωση των μελλοντικών σχημάτων αστικής διαχείρισης, «να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης» με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, για «τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες» και αποστολές του κεφαλαίου το επόμενο διάστημα.

Πρώτος βασικός σταθμός στην πορεία αυτή είναι η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη προ της ψήφισής της αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως «καταλύτης» για τον διεμβολισμό των «όμορων» σχημάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, το «ξέπλυμα» διαφόρων γνωστών και μη εξαιρετέων στελεχών προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις του λεγόμενου «Κέντρου», αξιοποιώντας και την αντίφαση της ΝΔ, που διαφωνεί με τη συμφωνία που υπαγόρευσαν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί με τους οποίους συμφωνεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, στην απόφασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και απευθύνεται «στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή τους ξεχωριστά», προειδοποιώντας τους ότι «η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες».

Το έργο, με παραλλαγές στα ονόματα των πρωταγωνιστών, το έχει ξαναδεί ο ελληνικός λαός, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που στήνεται το «δόκανο» της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος με «τυράκι» νέα, δήθεν άφθαρτα σχήματα, που στην πράξη υπηρέτησαν με το πάθος της ...νεανικής τους ορμής την αντιλαϊκή πολιτική, με «ανακύκλωση» κάθε λογής φθαρμένων «υλικών» του αστικού πολιτικού συστήματος, με «νέα» δίπολα που βρωμάνε ναφθαλίνη από χιλιόμετρα, για να αποκαλυφθούν γρήγορα ότι απλά λειτουργούν ως φερετζές για να κρύβεται η ταύτιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά για το κεφάλαιο ζητούμενα και στην αντιλαϊκή επίθεση, με κάλπικα όσο και εκβιαστικά προς το λαό διλήμματα.

Το πραγματικό δίλημμα, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές, ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, ώστε να αλλάξει ριζικά αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα; Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, αναζητώντας τις όποιες επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα και κυβερνήσεις ίδιας κοπής που τσακίζουν τη ζωή του. Μπορεί να κάνει την πραγματική «διαφορά», ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο στόχος της ριζικής ανατροπής.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωτικές αλλαγές ...σύμφωνες με συστάσεις! (2022-01-22 00:00:00.0)
«Πέφτουν απ' τα σύννεφα» για το σύστημα που υπερασπίζονται, χτυπάνε την καμπάνα για τη θωράκισή του (2021-01-09 00:00:00.0)
Φάτε μάτια πρόοδο (2019-02-27 00:00:00.0)
Οι δυσκολίες, οι διεργασίες και οι εκλογές (2014-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ