Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Δυναμώνει τον αγώνα για την υπογραφή της Σύμβασης

Σήμερα στις 12 μ. η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπείς μισθούς». Τα παραπάνω διαμηνύθηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο «ΡΕΞ», για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο του θεάτρου, τόσο στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών όσο και στα κρατικά και τα ΔΗΠΕΘΕ.

Πριν πάρουν το λόγο οι ομιλητές, Δημήτρης Αντωνιάδης πρόεδρος του ΣΕΗ, Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, προβλήθηκε βίντεο. Αφηγήσεις παλιότερων στο επάγγελμα ηθοποιών μπλέκονται με αφηγήσεις νεότερων, που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο χώρο του θεάτρου. Κοινή συνισταμένη όλων, το ιδιαίτερο του επαγγέλματος και τα προβλήματα που συναντάνε καθημερινά λόγω της έλλειψης Σύμβασης. Οι Ελένη Ουζουνίδου, Τάσος Κόρκος, Αναστασία Κούβαρη, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ανδρη Θεοδότου, Γεωργία Καούκη, Νίκος Ορφανός και Αργύρης Ξάφης αναφέρονται στο καθεστώς των απλήρωτων προβών, στην ωρομισθία, στην έλλειψη συνθηκών ασφάλειας, στο φόβο που υπάρχει μήπως «βγουν» εκτός κλάδου αν διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, στην εποχικότητα του επαγγέλματος, καταλήγοντας στην ανάγκη να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας που θα τους εξασφαλίζει να ζουν αξιοπρεπώς αλλά και να αφοσιώνονται, όπως απαιτείται, στην τέχνη τους.

Ο Δημήτρης Αντωνιάδης αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στο θέατρο, σημείωσε ότι «η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις στο θέατρο δεν εξαιρείται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μια σειρά εργαζόμενοι. Δεν θεωρούμε ότι η μάχη που δίνουμε έχει κάτι το ξεχωριστό. Αντίθετα, αν τη δει κανείς μέσα στις συνολικές μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι αυτό το διάστημα για να μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος από τις απώλειες που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, αποκτά μια δύναμη και μια καθολικότητα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι μια μάχη συγκινητική και είναι μια μάχη που θα κερδηθεί, γιατί είναι μια μάχη δίκαιη.

Κλιμακώνουμε ενάντια στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών, που προσπαθούν να κατρακυλήσουν τους κλαδικούς μισθούς στα εξευτελιστικά όρια του κατώτατου μισθού, που ακόμη και στα κρατικά θέατρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το οπλοστάσιο της ελαστικής απασχόλησης, της ωρομισθίας, του ενιαίου μισθολογίου.

Αλλωστε, μπορεί η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις να γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη, όμως ξέρουμε πολύ καλά πως η μάχη με τις δυσκολίες τού σήμερα είναι η επίτευξη των στόχων μας αύριο».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Σήμερα, μετά από μήνες έξω από τα θέατρα, με συζητήσεις με πολλούς ηθοποιούς και μουσικούς, με δεκάδες κινητοποιήσεις και μια πετυχημένη απεργία, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πιο δυνατοί γιατί μάθαμε πολλά (...) Με αυτήν την εμπειρία και τη γνώση θα παλέψουμε κόντρα στις δυσκολίες το επόμενο διάστημα, οργανώνοντας τη δράση μας για Σύμβαση σε κάθε χώρο: Νυχτερινά κέντρα, μουσικά σύνολα».

Ο Δ. Καταλειφός με τη σειρά του σημείωσε ότι έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ με τον αγώνα που δίνουν όλα αυτά τα νέα παιδιά κόντρα στην κατάσταση που επικρατεί στο θέατρο, «και αποφάσισα έστω και αργά να δείξω τη συμπαράστασή μου». Κάλεσε τον καθένα να σκεφτεί, βλέποντας μια παράσταση, πώς πραγματοποιείται αυτή η παραγωγή, πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Ειδικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου οι ηθοποιοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις πάνω από τρεις βδομάδες για την υπογραφή Σύμβασης, ο Δ. Αντωνιάδης ανέφερε: Σήμερα, Τρίτη, οι ηθοποιοί απεργούν με αφορμή και την κινητοποίηση που διοργανώνει το ΣΕΗ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12 μ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι σκηνές θα ανοίξουν για να μπορέσουν και με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουν οι ηθοποιοί το κοινό για τον αγώνα τους και να το καλέσουν να σταθεί πλάι τους. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ