Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας χωρίς «δολώματα»...

Να αντιταχθούν στις ολέθριες ρυθμίσεις για τον καπνό και να τις ανατρέψουν, καλεί, με χτεσινή της ανακοίνωση, τους παραγωγούς της περιοχής η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Επίσης, τους καλεί με τη στάση τους να καταδικάσουν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους οργάνων ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια συντάχθηκαν με τις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων που τις στηρίζουν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Το ΚΚΕ ζητάει να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά, που αποτελούν βασικό όρο της παραγωγής τους. Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα συμβόλαια, να στηριχτεί ιδιαίτερα το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, να αυξηθούν ουσιαστικά τα κονδύλια για τη γεωργία και την κτηνοτροφία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ακόμη, οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην εφαρμόζουν αποφάσεις της ΕΕ που είναι καταστροφικές για τους Ελληνες αγρότες-κτηνοτρόφους και την αγροτική οικονομία της χώρας μας».

Ηδη συγκεντρώσεις καπνοπαραγωγών έχουν προγραμματιστεί από τη λεγόμενη Επιτροπή Αντιμετώπισης Προβλημάτων Καπνού για σήμερα το πρωί στην Καβάλα, στον κινηματογράφο «Απόλλων», στις 15/11 στη Δράμα και στις 19/11 στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα, όμως, είναι αν σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα κληθούν οι παραγωγοί να αγωνιστούν για να παραμείνει το ισχύον καθεστώς στα καπνά μέχρι το 2004, όπως άλλωστε προδιέγραψε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ή θα αγωνιστούν για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης της καπνοκαλλιέργειας χωρίς ημερομηνία λήξης.

Πάντως, όπως τονίζει ο Κυριάκος Χατζηκύρκου, πρόεδρος της κοινοπραξίας ομάδων καπνοπαραγωγών Δράμας, Καβάλας, Παγγαίου, που αριθμεί πάνω από 1.700 καπνοπαραγωγούς, «η περιοχή μας θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τα μέτρα της ΕΕ για τον καπνό, καθώς το προϊόν αυτό αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες του πληθυσμού».

«Η μόνη διέξοδος που θα μας μείνει, συνεχίζει, θα είναι η εσωτερική μετανάστευση, αλλά και η κατάσταση στις πόλεις από πλευράς απασχόλησης είναι τέτοια που δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά. Να σημειώσουμε ότι στα χωράφια που χρόνια βάζουμε καπνό δεν μπορεί να καλλιεργηθεί κάποιο άλλο αγροτικό προϊόν, αλλά ο παραγωγός δε γνωρίζει και με τι άλλο προϊόν θα άξιζε να ασχοληθεί για να εξασφαλίσει έστω ένα μικρό εισόδημα. Μετά από τις δυσμενείς εξελίξεις για τους καπνοπαραγωγούς αποφασίσαμε σειρά κινητοποιήσεων», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ