Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομία

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας παραμένει ένας από τους βασικούς «παράγοντες κινδύνου» για τη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο μάλιστα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ για το 2019. Συγκεκριμένα, αντί για ανάπτυξη 1% που είχε προβλέψει τον Οκτώβρη, στη νέα έκθεση έκανε λόγο για 0,6%. Για το 2020 διατήρησε την πρόβλεψη για 0,9%.

Τις προβλέψεις της για την πορεία της ιταλικής οικονομίας αναθεώρησε όμως προς τα κάτω και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, εκτιμώντας με τη σειρά της ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2019 κατά 0,6% και όχι κατά 1%, όπως είχε προβλέψει αρχικά. Μάλιστα, στη σχετική της έκθεση υποστηρίζει ότι η ιταλική οικονομία πιθανώς μπαίνει συνολικότερα σε περίοδο ύφεσης, συνυπολογίζοντας και τη «μεγαλύτερη επιβράδυνση» στην ανάπτυξη του ΑΕΠ με την οποία «έφυγε» το 2019.

Η ανησυχία για την ιταλική οικονομία εκφράζεται και με τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στα παζάρια για πιθανές αναπροσαρμογές στην εξωτερική και οικονομική πολιτική της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και το αλισβερίσι με την Κομισιόν για τη σύνταξη του ιταλικού προϋπολογισμού. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε, δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί πάλι η «πραγματική χρησιμότητα της λιτότητας», η οποία κατ' αυτόν μπορεί να συνέβαλε στην «επιδείνωση»των συζητήσεων εντός της Ενωσης.

Ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στις συναντήσεις τέθηκε και το θέμα της Λιβύης, με την Μέρκελ να τονίζει πως το Βερολίνο συντονίζει τα βήματά του με τη Ρώμη για την κατάσταση στην αφρικανική χώρα (όπου οι ισορροπίες αφορούν ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς). Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Γερμανίας να «συνεισφέρει» σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Λιβύη, θυμίζοντας ότι παρευρέθηκε και στη Σύσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβρη. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε πως «η Ιταλία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ