Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
«Η συμφωνία των Πρεσπών κεκτημένο του ΝΑΤΟ»

«Φωτιά» έχουν πάρει τα προπαγανδιστικά επιτελεία της κυβέρνησης, όσο και άλλα αστικά επιτελεία, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και συνολικά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, από το ΥΠΕΞ διακινήθηκε χτες κείμενο προπαγανδιστικό της συμφωνίας των Πρεσπών, τιτλοφορούμενο «Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών».

Εμμέσως πλην σαφώς στο κείμενο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία έχει καθαρή, ευρωατλαντική βάση, αφού μεταξύ άλλων στα «οφέλη» της καταγράφεται και το γεγονός ότι «η χώρα (σ.σ.: η ΠΓΔΜ) θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αποκλειστικά με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" και τις νέες ορολογίες και με σαφή επίκληση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κατ' αυτόν τον τρόπο ανάγεται σε "κεκτημένο" της ίδιας της Συμμαχίας».

Παράλληλα, οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ βαφτίζονται παράγοντες «σταθερότητας», με το κείμενο να σημειώνει ότι «ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική και η σταθερότητα στη γειτονική χώρα» και «ενισχύεται ο ρόλος της (σ.σ.: Ελλάδας) στην περιοχή ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας», μια παραπομπή στην πρεμούρα της κυβέρνησης για αναβάθμιση της «γεωστρατηγικής θέσης» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το σημείωμα του υπουργείου αναπαράγει και όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί υποτιθέμενης «εξάλειψης οιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού».

Παράλληλα, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι η συμφωνία υπηρετεί τους στόχους για αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή και των πεδίων κερδοφορίας της σημειώνει: «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, εκκρεμούντος του ονοματολογικού, έχουν ένα συμβατικό πλαίσιο διμερών σχέσεων απολύτως ανεπαρκές, το συμβατικό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με την τότε Γιουγκοσλαβία. Απουσιάζουν βασικές συμφωνίες, όπως Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων και Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και όλες οι άλλες σύγχρονες οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η έλλειψη για τις επενδύσεις μας στη γείτονα, για τις εξαγωγές μας, για την οδική, σιδηροδρομική και ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, για το λιμένα Θεσσαλονίκης και τη φυσική του οικονομική ενδοχώρα».

Τονίζει ακόμη σε αυτό το πλαίσιο πως «η συμφωνία περιέχει ρητή αναφορά στη λειτουργία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων εντός του πλαισίου της ΕΕ» και ως εκ τούτου «εγγυάται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της χώρας μας ως κράτους - μέλους», καθώς και ότι «με τη συμφωνία διαμορφώνονται συνθήκες διαλόγου μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών που με καλή πίστη θα βρουν διέξοδο και λύσεις σε άλλα ζητήματα που μπορεί να αφορούν τα εμπορικά σήματα και τα εταιρικά λογότυπα στο μέλλον».

Τέλος, η κυβέρνηση καταφεύγει και στον έμμεσο εκβιασμό, θέτοντας το ερώτημα «τι θα συμβεί εάν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών;» και απαντώντας η ίδια: «Η δυναμική που έχει ήδη αναπτυχθεί θα ενισχυθεί περαιτέρω και όλο και περισσότερα κράτη θα αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή, "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

Ενώ ομολογώντας ότι η όλη διαδικασία «έτρεξε» υπό διεθνή ...επίβλεψη, και με τους επιβλέποντες να αναμένουν αποτελέσματα ώστε να υλοποιηθούν σχεδιασμοί τους στη Βαλκανική, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η διεθνής κοινότητα θα επιρρίψει την ευθύνη για τη μη κύρωση στην Ελλάδα, εφόσον η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κύρωση που προβλέπει η συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ