Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Δε σκύβουν το κεφάλι

Στο πλευρό της εργοδοσίας τα ΜΑΤ, για να σπάσουν μια απεργία που υπερασπίζει το δικαίωμα των εργατών να έχουν σωματείο

Τρίτη μέρα χτες της απεργίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Χατζηγεωργίου» στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα και την άγρια βία που άσκησαν εναντίον τους 3 διμοιρίες των ΜΑΤ που κατέφθασαν στο χώρο του εργοστασίου, με ενέργειες της εργοδοσίας που προχώρησε στην υλοποίηση των απειλών της για χρησιμοποίηση των «μεγάλων μέσων» για το σπάσιμο της απεργίας. Οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής έσπρωξαν και χτύπησαν όχι μόνο τους απεργούς, αλλά προπηλάκισαν και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην προσπάθεια να ανοίξουν τις πύλες και να επιτρέψουν την έξοδο φορτηγών με εμπορεύματα.

Το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να υποβάλει μηνύσεις στους ιδιοκτήτες και στα ΜΑΤ για τη χρήση τυφλής βίας σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η αστυνομική βία δεν πτόησε τους εργαζόμενους και η απεργία θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Νωρίς το πρωί βρεθήκαμε έξω από την πύλη του εργοστασίου, όπου «εργάτες μαζεμένοι συζητάνε» και αγρυπνάνε για να αποτρέψουν πιθανή προσπάθεια εισόδου απεργοσπαστών. Εχουν αναμμένες και φωτιές σε μεγάλα βαρέλια γιατί το κρύο είναι τσουχτερό.

Λένε για τα προβλήματα που έχουν με την εργοδοσία, τους λόγους που τους ώθησαν στην απεργία τους, τους απολυμένους συναδέλφους τους, την τρομοκρατία και απειλές που ασκούνται εναντίον τους από την ημέρα που πήραν την απόφαση να ιδρύσουν το σωματείο τους και ιδιαίτερα από την έναρξη της απεργίας.

«Κάθε βράδυ ξενυχτάμε γύρω απ' τις φωτιές και όλη μέρα εδώ», λέει ο Δημήτρης, μέλος της διοίκησης του σωματείου. «Θέλουμε να επαναπροσληφθούν οι έξι απολυμένοι συνάδελφοί μας και να μας αναγνωρίσουν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Εδώ θα μείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε». Οι συγκεντρωμένοι γύρω επικροτούν τα λόγια του. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν όσο χρειαστεί τον αγώνα τους.

Ο Κώστας, που εργάζεται για 6 χρόνια στην αποθήκη, δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, δε γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορώ εγώ να μπω μέσα και ν' αρχίσω δουλιά τη στιγμή που υπάρχουν απολυμένοι συνάδελφοι που το μόνο αμάρτημά τους είναι ότι ενήργησαν για τη σύσταση εργατικού σωματείου...».

Την αλληλεγγύη προς τους απεργούς εκφράζουν καθημερινά όχι μόνο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και απλοί εργάτες από άλλες επιχειρήσεις. Το εργοστάσιο του «Χατζηγεωργίου» βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου - Σίνδου. Σ' όλη την περιοχή γύρω είναι εργοστάσια, αποθήκες, βιοτεχνίες με χιλιάδες εργαζόμενους. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας με τους απεργούς καταφθάνει ένα φορτηγό μιας άλλης επιχείρησης γεμάτο καυσόξυλα. Οι τρεις εργάτες που το συνοδεύουν ξεφορτώνουν το «φορτίο» τους δίπλα στις φωτιές των απεργών κι ο ένας απ' αυτούς φωνάζει δυνατά για να τον ακούσουν όλοι: «Παιδιά, πάρτε ξύλα να ζεσταθείτε για ν' αντέξετε. Καλό αγώνα και μην το βάζετε κάτω. Κι εμείς μαζί σας είμαστε, στο πλευρό σας».

Τα λόγια του θερμαίνουν τις καρδιές των απεργών πιότερο απ' ό,τι η φωτιά θερμαίνει τα κορμιά τους. Το βλέπεις στις σηκωμένες γροθιές και στα μάτια τους που λάμπουν από ικανοποίηση. Σε λίγο καταφθάνει και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Θεόδωρο Κυριακίδη. Στο «πηγαδάκι» που σχηματίζεται αμέσως γύρω τους γίνονται συζητήσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εκπρόσωποι που θα πάνε σε λίγο στην Επιθεώρηση Εργασίας για την τριμερή συνάντηση με τους εκπροσώπους και της εργοδοσίας. Συζητούν ακόμα για την αυριανή (σημερινή) δίκη, μετά από αίτηση της εργοδοσίας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ