Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σκοτώνουν... αποχωρώντας

ΤΖΕΝΙΝ, ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια έκρηξη στην Τζενίν χτες κόστισε τη ζωή δύο Παλαιστινίων, μελών της Φατάχ, που κινούνταν με ένα αυτοκίνητο, σε μια ακόμη, απ' ό,τι φαίνεται, «στοχευμένη δολοφονία» από πλευράς των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Ναμπλούς, τρεις Παλαιστίνιοι κι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν. Οι 6 αυτοί θάνατοι -που έρχονται ως συνέχεια καθημερινών ανακοινώσεων για νεκρούς στο μεσανατολικό πόλεμο «χαμηλής έντασης»- συνέβησαν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν περί πρόθεσης «απόσυρσης» των στρατευμάτων του Ισραήλ από τις παλαιστινιακές πόλεις που εξακολουθούν να τελούν υπό κατοχή από τις 17 Οκτώβρη, στα «αντίποινα» για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε' Εβί, κάτι που όπως είπε στο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ρα' Ανάν Γκισίν«μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες, σήμερα ή αύριο». Η απόσυρση από τρεις πόλεις -τη Βηθλεέμ, την Μπέιτ Τζάλα και την Καλκίγια- την περασμένη βδομάδα, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης των αμερικανικών πιέσεων, δεν «ικανοποίησε» την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις δύο πλευρές να «σταματήσουν τη βία» για να παραμείνουν οι κυβερνήσεις των αραβικών χωρών στην «αντιτρομοκρατική» συμμαχία. Σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ιντιφάντα αντανακλά «τη δυστυχία του παλαιστινιακού λαού... αλλά η βία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του».

Την ίδια ώρα το «νέο σχέδιο» του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για «σταδιακή δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους» εξακολουθούσε να λαμβάνει μορφή, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου. Δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως π.χ. της «Χα' αρέτζ», και ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν ότι το σχέδιο επί του παρόντος «συζητείται» από τους Πέρες και Σαρόν.

Ωστόσο ο Αχμέντ Αμπντέλ - Ραχμάν της παλαιστινιακής κυβέρνησης δήλωσε πως «σοβαρές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς θα γίνουν όταν τους ακούσουμε να μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την απόσυρση από τους οικισμούς, τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, επιστροφή των προσφύγων και παράδοση της Ιερουσαλήμ».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό κράτος η αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ-Χαγιάτ» δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο Γιάσερ Αραφάτ προτίθεται να διακηρύξει μονομερώς την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη βδομάδα -- κάτι που διέψευδαν σύμβουλοι του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Εξάλλου και στις Βρυξέλλες όπου οι Πέρες και Αραφάτ είχαν μια «πολιτική συζήτηση» υπό τα βλέμματα του Βέλγου πρωθυπουργού Φέρχοφσταντ, του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Σολάνα και του προέδρου της Κομισιόν Πρόντι το ζήτημα ήταν η «σθεναρή ώθηση» για μια επιστροφή στην «ειρηνευτική διαδικασία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ