Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Κοινή «διακήρυξη για την τρομοκρατία» από Πούτιν - Βάτζπαγιε

Τεταμένη πάντα η κατάσταση στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες, δικοί μας και άλλοι. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γιατί, σε άλλη περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς συμμαχίας», σχολίαζε, χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαγιε, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντούσε σε ερώτηση, σχετικά με το αν θα θέσει το θέμα του Κασμίρ και της Τσετσενίας στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την προγραμματισμένη για τα μέσα του μήνα συνάντηση κορυφής μεταξύ τους. Και, από κοινού με τον Ινδό πρωθυπουργό, συμφώνησαν ότι «ο ΟΗΕ οφείλει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και να προσδιορίσει το νομικό όρο της τρομοκρατίας».

Στη Μόσχα, που είναι η πρώτη στάση ενός 10ήμερου ταξιδιού του Ινδού πρωθυπουργού, οι Βάτζπαγιε και Πούτιν αναμένεται να υπογράψουν τη «Διακήρυξη της Μόσχας για τη Διεθνή Τρομοκρατία». Επίσης, θα εξετάσουν το μέλλον του Αφγανιστάν με δεδομένη τη συμφωνία τους για αποκλεισμό, «έστω και μετριοπαθών Ταλιμπάν» από μια νέα κυβέρνηση, αλλά και την υποστήριξη, που, εδώ και χρόνια, παρέχουν στρατιωτικά στην αφγανική αντιπολίτευση και λογικά δεν προτίθενται να θυσιάσουν προς όφελος κανενός άλλου (συγκεκριμένες ανησυχίες της Ινδίας για το Πακιστάν). Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο «διαρκούς βελτίωσης των πολιτικών και οικονομικο-τεχνολογικών σχέσεων», οι Πούτιν και Βάτζπαγιε θα υπογράψουν συμφωνία για την ανέγερση από τη Μόσχα πυρηνικού εργοστασίου στη νότια Ινδία, έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Σταθερά ...ένταση

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Κασμίρ, όπου Ινδία και Πακιστάν συγκεντρώνουν, εκατέρωθεν των συνόρων, στρατεύματα. Με χθεσινό του ανακοινωθέν, ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει ότι, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ινδικά πυρά έπληξαν δύο χωριά, στο, ελεγχόμενο από το Πακιστάν, Κασμίρ, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι ο πακιστανικός στρατός απάντησε και έπληξε ένα ινδικό στρατιωτικό φυλάκιο.

Την ίδια στιγμή, η ινδική αστυνομία διέλυε διά της βίας στο Σριναγκάρ, του ινδικού Κασμίρ, διαδήλωση κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, που διοργανώθηκε από το αυτονομιστικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ελευθερίας, όταν προσπάθησε να προσεγγίσει τα γραφεία του ΟΗΕ και έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τον ηγέτη του, Σχαμπίρ Αχμέντ Σχαχ. Ο ίδιος υπογράμμιζε ότι η διαδήλωση είναι κατά του πολέμου και όχι υπέρ των Ταλιμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ