Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Οι κάτοικοι επέβαλαν την αποβίβαση

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ ζήτησε να μη γίνουν απελάσεις και σημείωσε πως το νησί έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 120.000 άτομα

Ζεστό χέρι βοηθείας στους 1.200 περίπου «λαθρο»μετανάστες που από προχτές βρίσκονται στο λιμάνι της Ζακύνθου έδωσε η κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων του νησιού. Κάτω από τις έντονες πιέσεις των νησιωτών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, ο οποίος χτες το μεσημέρι μετέβη στο λιμάνι της Ζακύνθου, αναγκάστηκε να δώσει εντολή για την αποβίβαση των μεταναστών από το δουλεμπορικό πλοίο «Μπρέλνερ».

Οι οικογένειες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο, οι υπόλοιποι στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, αφού πρώτα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι μετανάστες σταδιακά και μέσα σε 15 μέρες θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Ομως από κει και πέρα θα αρχίσει νέα οδύσσεια για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών. Οπως έχει αποφασιστεί, στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο οι οικογένειες, δηλαδή 250 με 300 άτομα περίπου, ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπροωθηθούν. Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης, η Περιφερειάρχης Α. Αγγελοπούλου, ο Νομάρχης Δ. Γάσπαρος, ο Δ. Συγούρος εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και εκπρόσωποι από την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Ο υπουργός έθεσε όριο φιλοξενίας τις 15 μέρες και τη μετέπειτα απέλασή τους. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΑΣ Δ. Συγούρου, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποβίβαση των λαθρομεταναστών και την παροχή ιατρικής φροντίδας, όσων την έχουν ανάγκη. Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ, Δ. Συγούρος, ζήτησε να μην απελαθούν οι λαθρομετανάστες και σημείωσε πως το νησί έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 120.000 κόσμο. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η κωλυσιεργία και η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει τη λύση που ζητάει ο λαός του νησιού αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, μέσα από δεσμεύσεις που έχει πάρει και έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, προσανατολισμός της κυβέρνησης ήταν η επαναπροώθηση όλων, χωρίς καν να αποβιβαστούν από το σαπιοκάραβο, στο οποίο βρίσκονται στοιβαγμένοι και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες επί εννιά μέρες με τη σημερινή. Η άμεση επαναπροώθηση των περίπου 1.200 - που ξεκίνησαν από Κουρδιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, χώρες της Αφρικής και αλλού - ήταν και ένα από τα βασικά θέματα της χτεσινής σύσκεψης της Διυπουργικής Επιτροπής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στη Ζάκυνθο είχε σκοπό να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη, ενώ για τη διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδιασμών είχαν επιστρατευτεί η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας, κ. Κανελλοπούλου και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Δ. Γάσπαρης, οι οποίοι εξέφραζαν την απαίτηση της άμεσης απομάκρυνσης των μεταναστών από τη Ζάκυνθο.

Εκτός από την εχθρική στάση των τοπικών αρχών, οι μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι και με τραμπουκισμούς από την πλευρά των λιμενικών. Τους τραμπουκισμούς κάλυψε πλήρως ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγος, ο οποίος με δηλώσεις του, και αναφερόμενος στην εξωφρενική εικόνα του λιμενικού που ανάγκασε έναν εξαθλιωμένο άνθρωπο να του πλύνει τις μπότες δήλωσε: «Αυτός ο άνθρωπος προσφέρθηκε να τις πλύνει επειδή προηγουμένως τις είχε λερώσει από εμετό»!

Τελικά, μέχρι και χτες το βράδυ στο κλειστό Γυμναστήριο είχαν μεταφερθεί περίπου 300 άτομα. Οι υπόλοιποi, πάνω από 700, εξακολουθούν να βρίσκονται παστωμένοι σαν σαρδέλες στο σαπιοκάραβο «Μπρένλερ» για ένατη μέρα και δεύτερη στο λιμάνι της Ζακύνθου, καθώς οι Αρχές αρνούνταν μέχρι αργά το βράδυ να δώσουν «πράσινο φως» και σε αυτούς για να αποβιβαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ