Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προοδεύει η «αξιολόγηση», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα»

INTIME NEWS

Οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, με άξονες τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την Ενέργεια, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων στην πορεία τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, βρέθηκαν στη χτεσινή ατζέντα των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Η αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ αναμένονται και οι πρώτες συνοπτικές ανακοινώσεις, αναφορικά με την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί γύρω από τη 2η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου». Το αντιλαϊκό πεδίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στις 27 του Φλεβάρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται και η έκθεση που αφορά στις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ετοιμάζει τη δική του έκθεση «αξιολόγησης» (αναμένεται περί τα τέλη Φλεβάρη), όπου πέρα από την ανάγκη διατήρησης και κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, αναμένεται και η θέση του ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Φρέσκα κρατικά «πακέτα» στις τράπεζες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και μετά από παροτρύνσεις των τραπεζών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στην «Επιτροπή Ανταγωνισμού» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δύο υπάρχουσες (και αλληλοσυμπληρούμενες προτάσεις) τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, σε περίπτωση έγκρισης και των δύο εναλλακτικών σχεδίων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι τραπεζικοί όμιλοι, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός από αυτούς, θα έχουν τη δυνατότητα της επιλογής ή ακόμη και κάποιου κατάλληλου συνδυασμού από τα προσφερόμενα «πακέτα» διάσωσης.

Ο σχεδιασμός αυτός θα έρθει να «κουμπώσει» με τη διάλυση του καθεστώτος δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία. Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ όπως ανέφεραν χτες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη.

Οι «δεσμεύσεις» θα υλοποιηθούν και στα Ενεργειακά

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στο μεταξύ, η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και το νομοσχέδιο για την ΔΕΠΑ που διαχωρίζει το εμπορικό τμήμα της επιχείρησης και δημιουργεί νέα εταιρεία διαχείρισης υποδομών φυσικού αερίου απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των «θεσμών» με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ανεπίσημη πληροφόρηση αναφέρει ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι ειδικά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα προχωρήσει κανονικά και θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές από τους συμμετέχοντες μέχρι τις 6 Φλεβάρη, ενώ αντίστοιχα εντός χρονοδιαγραμμάτων θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις, που αφορούν συνολικά τη λεγόμενη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς Ενέργειας.

Επίσης, φέρεται να εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με τους εκπροσώπους των θεσμών να τάσσονται υπέρ των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έστω σε πρώτη φάση και με τη μορφή κατάργησης της ισχύουσας έκπτωσης 15% που παρέχει η επιχείρηση στους «συνεπείς» πελάτες. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στις συζητήσεις φέρεται να τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, που είχε υιοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προβλέπει την απόσχιση των υποδομών της επιχείρησης και μεταβίβασή τους σε νέα εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, από την οποία θα πωληθεί το 14% των μετοχών, ενώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εμπορία φυσικού αερίου, θα πωληθεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Επίσης, ο σχεδιασμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 3 Μάρτη, ενώ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης συμμετέχουν οι κοινοπραξίες της βρετανικής «Glencore Energy» με την αμερικανική «CIEP Participations» του ομίλου «Carlyle» και της ελβετικής «Vitol Holding» με την αλγερινή «Sonatrach».

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, νέα σινιάλα αναφορικά με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξέπεμψε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η βραχυπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», ενώ σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τους γεωπολιτικούς παράγοντες, της απειλής από τα μέτρα προστατευτισμού καθώς και από την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σε αυτό το φόντο, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το μείγμα της νομισματικής πολιτικής, διαμηνύοντας ότι τα βασικά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά (ιστορικά χαμηλά) επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 «και σε κάθε περίπτωση όσο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ