Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Να δει ο λαός τη μεγάλη εικόνα

Ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε τη συμφωνία επαίσχυντη, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, όσο τη διαφημίζει, απλά γίνεται ο τελάλης του ΝΑΤΟ και ο θαλαμοφύλακας του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στην περιοχή».

Οπως επισήμανε, η κυβέρνηση, για να εξωραΐσει τη συμφωνία, λέει ότι «πετύχαμε την καλύτερη», ότι είναι και μια προοδευτική συμφωνία και ως επιβεβαίωση των ισχυρισμών της προβάλλει τη διαφωνία της ΝΔ και το εθνικιστικό παραλήρημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Ομως, ανέφερε, πού διαφωνούν όλοι αυτοί; Πού επικεντρώνουν; Πού ανεβάζουν τους τόνους; Μόνο για το όνομα, για τα βαφτίσια και όχι για τον ΝΑΤΟικό γάμο» και την ίδια στιγμή κανείς δεν βγάζει άχνα «για την ουσία, για το ζουμί αυτής της συμφωνίας, για το άρθρο 2 δηλαδή, το οποίο περιγράφει με το "νι" και με το "σίγμα" το μάντρωμα της FYROM στη στρούγκα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Αλλωστε, επισήμανε, «πόσο προοδευτική μπορεί να είναι μια συμφωνία που υλοποιεί τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, σχεδιασμοί που έχουν τόσο βεβαρυμένο, ματωμένο ιστορικό στην περιοχή;».

Διερωτήθηκε παράλληλα αν «είναι απάντηση σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αυτής της συμφωνίας συνθήματα όπως "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική", ή μήπως και αυτά κρύβουν αλυτρωτισμό, καθώς αμφισβητούν αντικειμενικά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που καθόρισε τα σημερινά βαλκανικά σύνορα; Τι διαφορετικό, δηλαδή, κάνει ο Ερντογάν, που τον καταγγέλλουμε - και σωστά - όταν θέτει ανοικτά ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης;».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία συνδέεται με τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων «που προσδοκούν σε ένα κομμάτι της λείας στην περιοχή, σε συνεργασία βέβαια με μεγάλες πολυεθνικές». «Πρόκειται για το γνωστό απατηλό, αντιδραστικό παραμυθάκι της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων που χρόνια τώρα πουλάνε στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, περί "Μητρόπολης των Βαλκανίων" με την επέκταση του ελληνικού κεφαλαίου στη βαλκανική ενδοχώρα». Πρόκειται για έργο, σημείωσε, που οι εργαζόμενοι το έχουν ξαναδεί στη δεκαετία του 1990, το οποίο «άφησε πίσω του κουφάρια εργοστασίων, ανεργία και φτώχεια».

Εξίσου αντιδραστικά ανέφερε ότι είναι και τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού». «Πρόκειται για καραμπινάτο ιμπεριαλιστικό ιδεολόγημα», το οποίο «αμφισβητεί ότι ο χαρακτήρας ενός έθνους έχει αντικειμενική ιστορική βάση και ισχυρίζεται ότι μπορεί και να στηρίζεται στη βάση υποκειμενικών μόνο κριτηρίων, δηλαδή κάτι σαν το "είσαι ό,τι δηλώσεις". Αν βολεύει δηλαδή τους ιμπεριαλιστές, μπορεί και να δικαιούσαι κράτος» π.χ. το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. «Αν δεν τους βολεύει, τότε αυτό το δικαίωμα δεν αναγνωρίζεται σε λαούς όπως τον πολύπαθο και ηρωικό λαό της Παλαιστίνης».

Ανέδειξε την ανάγκη ο λαός να δει τη μεγάλη εικόνα που του δείχνει το ΚΚΕ, για να λάβει τα μέτρα του δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ