Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ξεκίνησε την Παρασκευή το 25ο Συνέδριό της

Από την κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα
Από την κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα
Με τη συμμετοχή 198 αντιπροσώπων από δεκάδες σωματεία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων - Δυναμώνουμε την πάλη μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν - Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους». Κάτω από το σύνθημα αυτό, οι αντιπρόσωποι συζητούν τον απολογισμό και τη συνέχεια της δράσης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, συνεχίζονται το Σάββατο με τοποθετήσεις αντιπροσώπων, ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για τον απολογισμό, την εκλογή νέας διοίκησης, Γενικού Συμβουλίου και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τη δημοτική αρχή για την παραχώρηση της αίθουσας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, ο γγ της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων - Ξύλου και οικοδομικών υλικών (UITBB) Μιχάλης Παπανικολάου, ο γγ της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών Μαχμούτ Αμπού Αλουάφα και ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Συντεχνίας των Οικοδόμων Κύπρου, Ευτύχης Παπαμιχαήλ.

Από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Χαιρέτισαν ακόμη ο Νίκος Σταθάτος, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Βαγγέλης Τσολίσος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Μαρία Φιλανταράκη, γγ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου της Αθήνας.

Τέλος, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως των Ομοσπονδιών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα που έστειλε η Ομοσπονδία Συνδικάτων στις Κατασκευές στην Πορτογαλία.

Πριν από την παρουσίαση της εισήγησης, αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων και συναγωνιστών τους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τους προέδρους των Συνδικάτων της Αθήνας και των Ιωαννίνων, Σταύρο Λίτσα και Σωτήρη Μανούση, αντίστοιχα.

Πλούσιος απολογισμός και συνέχεια στη δράση

Τον απολογισμό της πλούσιας δράσης της Ομοσπονδίας και τους άξονες πάνω στους οποίους θα δοθεί η συνέχεια παρουσίασε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της κατάστασης στις Κατασκευές, κάλεσε τους εργαζόμενους να κρίνουν με βάση την πείρα τους τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «δίκαιης ανάπτυξης». Υπενθύμισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν δεκατρείς 24ωρες απεργίες, δύο εκ των οποίων ήταν πανελλαδικές πανοικοδομικές, δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Βασικές αιχμές στη δράση της Ομοσπονδίας, τόνισε, αποτελούν: Η διεκδίκηση για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα. Η πάλη για τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Ο αγώνας ενάντια στις αντεργατικές εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων. Η πάλη για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

«Ο στόχος μας να είναι κάθε μέρα να γινόμαστε πιο ικανοί, πιο ολοκληρωμένοι στην καθοδήγηση των αγώνων του κλάδου», τόνισε ο Γ. Τασιούλας, με στόχο να βγουν οι εργαζόμενοι «νικητές στον πόλεμο με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του».

Κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Με μια δυναμική κινητοποίηση, το πρωί της Παρασκευής, εκατοντάδες οικοδόμοι απ' όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, απαίτησαν την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ άγνωστων» ενσήμων, δηλαδή την απόδοση στους οικοδόμους πραγματικού ασφαλιστικού χρόνου, τον οποίο ενώ έχουν δουλέψει και ο ασφαλιστικός φορέας (πρώην ΙΚΑ) έχει εισπράξει και συνεχίζει να εισπράττει εισφορές, για δεκαετίες δεν τους αποδίδει τα αντίστοιχα ένσημα.

Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν Συνδικάτα Οικοδόμων από Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία και Ηράκλειο, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, επισήμανε: «Πού πήγαν τα λεφτά που έμπαιναν στον λογαριασμό των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ομως, οι οικοδόμοι τα έχουν δουλέψει. Οι εισφορές μας λεηλατήθηκαν, όπως και όλων των εργαζομένων διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τώρα οικοδόμοι 60 και 65 ετών αναγκάζονται να ανεβαίνουν στο μαδέρι για το μεροκάματο, προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Αυτά τα ένσημα λείπουν σήμερα από χιλιάδες οικοδόμους. Μόνο που αυτήν τη φορά αυτός που τους τα αφαιρεί δεν είναι η μεγαλοεργοδοσία, αλλά το ίδιο το αστικό κράτος».

Αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, ο οποίος αν και είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημά τους, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι... δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά στο λογαριασμό των «υπέρ αγνώστων». Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε πως οι οικοδόμοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας πράξεις και όχι υποσχέσεις.

Απεργία στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη νέα απεργία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τονίζει ότι η επιτυχία της απεργίας «ήταν άλλη μια απάντηση στην εργοδοσία, η οποία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην παρέμβασή του μέσα στο χώρο δουλειάς και να κρατήσει τους εργάτες μακριά από το Συνδικάτο, στέλνοντας "ραβασάκια" ότι "απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση στο εργοτάξιο" με το πρόσχημα των "κανόνων ασφαλείας" (...) Στην πραγματικότητα θέλει τους εργαζόμενους υποταγμένους για να τους ξεζουμίζει περισσότερο. Οι απειλές και οι εκβιασμοί προς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δεν πιάνουν (...) Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς κ.τ.λ., για όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, τόσο με την ανάδοχο εταιρεία, όσο και με τους υπεργολάβους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ