Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εν αναμονή ανακοινώσεων για νέες συνεργασίες

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνέδεσε την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Αναστασιάδη με «σημαντικά αποτελέσματα»

Από την προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κύπρου

Copyright 2016 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κύπρου
Την επιτάχυνση κι άλλων αντιλαϊκών συνεργασιών στη «γειτονιά» μας - που αποκτούν προεκτάσεις για την εξέλιξη ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - επιβεβαίωσε η προχτεσινή Σύνοδος των 7 μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED 7), στη Λευκωσία. Δίπλα σε γενικόλογες διατυπώσεις όπως αυτές που αφθονούν στη «Διακήρυξη της Λευκωσίας», για την «προοπτική» που αποκτά το «κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο» για «τη Μεσόγειο ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας προς το συμφέρον όλης της ΕΕ», όλα δείχνουν ότι προχωρούν πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, που ξεχωρίζοντας ειδικά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας, Ν. Αναστασιάδης και Εμ. Μακρόν, είπε ότι αυτή «κατέληξε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας, της ασφάλειας και των περιφερειακών εξελίξεων. Κάποια απ' αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα. Θα δούμε το πώς θα ανακοινωθούν, διότι είμαστε στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής τους». Εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν «και στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα της ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι ο Μακρόν έφτασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Κάιρο, όπου είχε συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του και συζήτησαν και για τη συνεργασία με την Κύπρο. «Υπάρχει λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον από την πλευρά της Γαλλίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς καλωσορίζουμε αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο μέσα από δικές μας συνεργασίες μπορεί να φέρει αποτελέσματα», επέμεινε.

Η Γαλλία έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση «στρατιωτικών διευκολύνσεων» που αφορούν τη χρήση εγκαταστάσεων όπως η ναυτική βάση στο Μαρί (επαρχία Λάρνακας) αλλά και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Εδώ και καιρό δυναμώνουν σενάρια μέχρι και για δημιουργία γαλλικής βάσης στην Κύπρο, με φόντο τις προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να δυναμώσει συνολικότερα τα περιθώρια στρατιωτικής δράσης σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια Αφρική, όπου προσπαθεί να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός κολοσσός «Total» διεκδικεί γενναίο μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και «απλώνει» τις επενδύσεις του σε Κύπρο, Λίβανο κ.α. Η κινητοποίηση της Γαλλίας είναι τέτοια που από το φθινόπωρο φημολογούνται διεργασίες γύρω από το ενδεχόμενο διεύρυνσης πολυμερών συνεργασιών που ήδη λειτουργούν (όπως των Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) και με τη δική της συμμετοχή. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή μ' αυτό που ήδη προχωρούν οι ΗΠΑ με το «τρίγωνο» Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, που αναμένεται να έχει νέα συνάντηση στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν και με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο.

Νέες επαφές Λουτ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή θα έχει νέες συναντήσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που επιστρέφει στο πλαίσιο διερεύνησης των όρων αναφοράς για την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ανανέωσε τελικά τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μέχρι τον Ιούλη πρέπει να υποβληθεί νέα έκθεση «συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τις προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμών για την ελάφρυνση των εντάσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν όλο το νησί, τις προσπάθειες των δύο ηγετών να προετοιμάσουν τις κοινότητες για μια διευθέτηση και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα για να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για πενταμερή διάσκεψη τον Φλεβάρη (2021-01-12 00:00:00.0)
«Τρέχουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στα «αμφισβητούμενα ύδατα» (2020-09-23 00:00:00.0)
«Διαφωνίες» θεωρούν οι ΗΠΑ τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας (2020-01-29 00:00:00.0)
Επιδιώκοντας πιο «αυτόνομη» διείσδυση (2018-09-15 00:00:00.0)
Προχωρούν οι επαφές με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (2018-09-14 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέος γύρος διεργασιών (2018-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ