Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ρωσία και Κίνα κατονομάζονται ως πρώτες απειλές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολυσέλιδη νέα ετήσια έκθεση για την «εθνική ασφάλεια» καταγράφει και πάλι ως βασικές «απειλές» για τις ΗΠΑ τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης αμφισβητείται η εκτίμηση του Προέδρου Τραμπ πως οι ΗΠΑ «νίκησαν» τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, καθώς στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών οι τζιχαντιστές εκτιμάται πως διαθέτουν μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες ενόπλους και έχουν «πρόθεση να προκαλέσουν εξέγερση». Σε άλλο σημείο διαπιστώνεται δηκτικά πως πλέον «μερικοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ επιζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσιγκτον, αντιδρώντας στην εντύπωση που έχουν σχηματίσει για τις αλλαγές των αμερικανικών πολιτικών σε ζητήματα ασφάλειας και εμπορίου»...

Ταυτόχρονα, «αγριεύει» η κόντρα ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σε μέρος του κρατικού μηχανισμού και των μυστικών υπηρεσιών με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, όπου ορισμένοι αμφισβήτησαν την άποψη της κυβέρνησης σχετικά με την «επικινδυνότητα» και την «επιθετικότητα» του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε νέα ανάρτησή του στο «Τουίτερ», ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε υποτιμητικά σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αναφέροντας: «Οι άνθρωποι των (υπηρεσιών) Πληροφοριών δείχνουν υπερβολικά παθητικοί και αφελείς σε ό,τι αφορά τους κινδύνους του Ιράν. Κάνουν λάθος! Οταν έγινα Πρόεδρος, το Ιράν προκαλούσε προβλήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Μετά την αποχώρησή μας από τη φρικτή συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, είναι ΠΟΛΥ διαφορετικοί (σ.σ. οι Ιρανοί) όμως παραμένουν δυνητική πηγή κινδύνου και σύρραξης». Και κατέληξε: «Να δυσπιστείτε απέναντι στο Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε ίσως να επιστρέψουν στο σχολείο!».

Ο Πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε επίσης και τις επιφυλάξεις των μυστικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου ΗΠΑ - Β. Κορέας, αναφέροντας σε νέα ανάρτηση στο «Τουίτερ»: «Η σχέση μας με τη Βόρεια Κορέα είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Καμία δοκιμή, επεστράφησαν οι όμηροι. Καλές πιθανότητες για αποπυρηνικοποίηση».

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Τζίνα Χάσπελ της CIA και ο Νταν Κόουτς της DNI, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, παραδέχτηκαν ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και συνεπώς δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία του 2015. Οι εκτιμήσεις τους για τις «μεγάλες παγκόσμιες απειλές» ήταν διαφοροποιημένες από τις θέσεις του Προέδρου Τραμπ για τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντά στις απειλές των ΗΠΑ (2020-04-03 00:00:00.0)
Ο Ρ. Γκρενέλ επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (2020-02-21 00:00:00.0)
Δηλώσεις τακτικής για «συμφωνία με το Ιράν» (2018-07-26 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική δοκιμή (2017-09-26 00:00:00.0)
Αμερικανικές απειλές με αιχμή το πυρηνικό πρόγραμμα (2017-09-07 00:00:00.0)
Πυρηνικής «τρομοκρατίας» συνέχεια (2002-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ