Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα συμπτώματα

Εν αναμονή, λοιπόν, της υπογραφής του τελικού σχεδίου της υπουργικής απόφασης για το χαράτσι στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, που θα λειτουργήσουν μετά την 1.1.2002 στα δημόσια νοσοκομεία, και καθημερινά εκδηλώνονται τα συμπτώματα της διατίμησης των υπηρεσιών υγείας, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση αύξησε τα νοσήλια (από 8,7-25%, ανάλογα με την κατηγορία), που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις ιδιωτικές κλινικές (ΦΕΚ 1372/ 18.10.2001). Πρόκειται για μια απόφαση, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με 10 δισ. δραχμές τα ασφαλιστικά ταμεία και με 2,2 δισ. δραχμές τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Η κυβέρνηση αύξησε το νοσήλιο των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο «Ωνάσειο» και τις ιδιωτικές κλινικές, από δύο εκατ. σε τρία εκατ. δραχμές. Το αποτέλεσμα το περιγράφει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ίδιο το «Ωνάσειο»: «Το θέμα που προέκυψε με τους καρδιοχειρουργούς του "Ωνασείου" και το οποίο οδήγησε στο να μη γίνονται τις τελευταίες δέκα μέρες απογευματινά χειρουργεία οφείλεται στο ύψος της αμοιβής της χειρουργικής ομάδας». Μια ομάδα γιατρών, δηλαδή, είπαν ότι δεν κάνουν απογευματινές επεμβάσεις και ότι θα κάνουν μόνο το πρωί. Μ' άλλα λόγια, ότι θα κάνουν μόνο μία επέμβαση τη μέρα.

Σήμερα, η Διοίκηση του «Ωνασείου» θα αποφασίσει για το πώς θα γίνει η «μοιρασιά», απ' την οποία θα εξαρτηθεί η συνέχεια στις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η εξέλιξη του «Ωνασείου» δείχνει και πού θα καταλήξουν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Πώς, δηλαδή, οι ασθενείς θα μετατραπούν σε κατευθυνόμενη «υγειονομική μάζα».

Και να μη θέλαμε, δε θα μπορούσαμε να μην καταλήξουμε σ' αυτό το συμπέρασμα, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας 9,61», υποστήριξε ότι πιλότος για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων αποτελεί το «Ωνάσειο».

Διατείνεται ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κατ' όνομα δημόσιο, καθώς υποκρύπτει πληθώρα ιδιωτικών πράξεων, οι οποίες είναι παράνομες. Και επικαλούμενος την «παρανομία» και τη νομιμοποίησή της, στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης, προσθέτει μια ακόμα ιδιωτική συναλλαγή, κάνει ένα ακόμη βήμα στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας.

Πίσω απ' όλη αυτή τη φιλολογία, κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει τις δαπάνες στην πλάτη των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να τους εξωθήσει στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το ομολόγησε, άλλωστε, ο Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνάντησή του με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι προσδοκά έσοδα από όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

Ας μην αγωνιά, λοιπόν, η ΝΔ για την εισαγωγή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ελεύθερη αγορά πάντα υπάρχει χώρος...

Αλίμονο, λοιπόν, σε όσους δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση - και, άρα, πρέπει να αποκτήσουν. Και δυο φορές αλίμονο στους ανασφάλιστους και τους άπορους, που δε θα μπορέσουν να την αποκτήσουν ποτέ...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεικτή Επιτροπή στο «Ωνάσειο» (2001-11-09 00:00:00.0)
Κερκόπορτα στην ιδιωτική ασφάλιση (2001-11-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προχωρά σε «επικοινωνιακή επιστράτευση» (2001-10-30 00:00:00.0)
Οποιος «τα 'χει»... (2001-10-27 00:00:00.0)
Κόντρες στο "Ωνάσειο" (1999-02-10 00:00:00.0)
"Από καρδιάς" αγωνία (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ