Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ
Οι δημότες θα πληρώνουν τη λειτουργία τους

«Δε δέχομαι τη λογική της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης

Τον δραστικό περιορισμό έως και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν οι δήμοι προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης. Σε συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ξεκαθάρισε πως «δε δέχομαι τη λογική της κρατικής επιχορήγησης προς την Αυτοδιοίκηση» και προεξόφλησε πως στο μέλλον τα έσοδα των δήμων θα προέρχονται από φόρους και τέλη. Δηλαδή από την παραπέρα επιβάρυνση των δημοτών για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους και θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν.

Οπως είπε ο υπουργός, στα πλαίσια της συζήτησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα εξεταστούν οι τρόποι και οι δυνατότητες που έχουν οι δήμοι για να εισπράττουν και να διαχειρίζονται πόρους. «Οι δήμοι πρέπει να έχουν αυτή την πολιτική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σηματοδοτώντας έτσι και την κατεύθυνση η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) να λειτουργεί παράλληλα ως ο μηχανισμός εκείνος που θα «εισπράττει» τα βέλη από αντιλαϊκές επιλογές που μετατίθενται σε αυτήν, ώστε να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος. Οι νέες δυνατότητες φορολόγησης των δημοτών θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σχετικής επιτροπής που θα συσταθεί, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, ΚΕΔΚΕ και Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Με τη θέση του υπουργού να αναλάβει η ΤΑ φορολογική αρμοδιότητα συμφώνησε η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ (μάλιστα είναι και πρότασή της προς το συνέδριο), η οποία «έκανε γαργάρα» τα χρήματα που χρωστούν οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα στους δήμους. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση χρωστά στην ΤΑ, 1,7 τρισ. δραχμές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που λαμβάνουν ως κρατική επιχορήγηση. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ μιλά μόνο για 400 δισ. δραχμές, τα οποία ουσιαστικά δε διεκδικεί, αφού στην έμμεση προτροπή του Κ. Σκανδαλίδη να τα ξεχάσουν, δεν υπήρξε αντίδραση. Οπως δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια.

Μητροπολιτικές συζητήσεις

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική δομή της χώρας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις εκλογές δε θα αλλάξει κάτι. Στο αίτημα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να υπάρξουν δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης - δήμοι και αιρετή Περιφέρεια - ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως δεν το αποκλείει. Αλλωστε ο ίδιος έχει πει πως «η χώρα μας πρέπει να συμπορευτεί με την Ευρώπη των Πόλεων και των Περιφερειών», όπου υπάρχουν δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης. Πάντως μέχρι τις εκλογές ενδεχόμενα να προωθηθούν οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Από μηδενική βάση - είπε ο υπουργός - θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μητροπολιτικά κέντρα και στην κατεύθυνση αυτή την ερχόμενη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα σχετική μελέτη του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο και τομείς στους οποίους θα μπορούν να συστήνονται δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο «να συστήνονται δημοτικές επιχειρήσεις για να γίνονται προσλήψεις», όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης. Δεν αντιμετωπίζεται, ωστόσο, το κύριο ζήτημα, της έλλειψης αυτονομίας των δήμων να προσλάβουν το προσωπικό που έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας είπε πως θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους δήμους δεν ενημερώνουν με οικονομικά στοιχεία για τη λειτουργία τους το υπουργείο, όπως προβλέπει ο νόμος. «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους», σημείωσε στην παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, υπενθυμίζοντας στον υφυπουργό πως ο 1828 που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ δεν τηρείται. Παράλληλα υπενθύμισε την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπέρ 5 δήμων, οι οποίοι διεκδίκησαν να τους αποδοθούν οι παρακρατημένοι ΚΑΠ. Και αναρωτήθηκε: «Το υπουργείο θα δώσει τα χρήματα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ