Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Αλλαγή τακτικής» όχι πολιτικής, παραδέχεται ο Πομπέο

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Συρία δεν είναι το τέλος του αγώνα της Αμερικής... Η αποχώρηση στρατευμάτων είναι απαραίτητη ως αλλαγή τακτικής, όχι ως αλλαγή της αποστολής», τόνισε αργά προχτές βράδυ στην Ουάσιγκτον, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 79 χωρών που απαρτίζουν τη λεγόμενη «συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στην κεντρική ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε έτσι ότι «η φύση της μάχης αλλάζει» και ότι πλέον «δεν θα είναι πρωτίστως στρατιωτική». «Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ηγούνται» της μάχης κατά των τζιχαντιστών, αποσαφηνίζοντας ξεκάθαρα πως η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, με φόντο αφενός την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ άλλων με τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία και αφετέρου την τεράστια πίτα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που δημιουργεί η καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας από τον οκτάχρονο πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία συνεχίζει «να ανοίγει την όρεξη» της Τουρκίας για κλιμάκωση της δικής της χερσαίας επέμβασης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ σε πρώτο πλάνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε και χτες πως η χώρα του είναι έτοιμη... «να αναλάβει την ευθύνη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχές (της Συρίας), απ' όπου θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις». Μιλώντας ενώπιον του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθοριστούν το συντομότερο οι διαδικασίες για τη δημιουργία της υποτιθέμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, τη δημιουργία της οποίας προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ο τουρκικός στρατός. «Η πρόσφατη πρωτοβουλία που πήρε ο (σ.σ. Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ στη Συρία κατέστρεψε τα σχέδια εκείνων που επιχειρούν να κομματιάσουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ», συμπλήρωσε με νόημα.

Πιο πριν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η διαδικασία για την εφαρμογή της παλιότερης αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ «έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό». Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, λέγοντας: «Η διαδικασία στο Μάνμπιτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες, όμως ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τώρα και ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι οι ΗΠΑ».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ιντλίμπ, τονίζοντας: «Περιμένω από τους Τούρκους εταίρους μας να τερματίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ιντλίμπ και να δημιουργήσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με τη συμφωνία της 17ης Σεπτεμβρίου 2018 στο Σότσι». Μερικές ώρες πριν, όλμοι τζιχαντιστών στα περίχωρα της επαρχίας Χαλέπι προκάλεσαν το θάνατο ενός Σύρου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου.

Τέλος, χτες Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δυνάμεις του ιρακινού πυροβολικού ξεκίνησαν επιχείρηση στο «τελευταίο χωριό» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που λέγεται Μπαγχούζ και βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ