Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Ν' αγιάσουν τα χέρια εκείνων που με γκασμάδες και μπουλντόζα προχώρησαν στο γκρέμισμα του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, για να ανεγερθεί, επιτέλους, το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Χρόνια και χρόνια μας κοροϊδεύουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή και μας προκαλούσαν ωμά της ΝΔ οι κυβερνήσεις, αλλά εμείς δεν υποχωρήσαμε στο χρέος.

Χρέος από τα πιο ιερά θεωρούμε να ανεγερθεί το μνημείο σ' αυτό το χώρο, τον καθαγιασμένο από το αίμα τόσων ηρωικών νεκρών, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, ενάντια στους αιμοσταγείς χιτλερικούς τυράννους.

Χρέος τιμής ν' ανεγερθεί μνημείο στην Αθήνα, αντάξιο με τη φήμη της και τον τίτλο: «Αδούλωτη Αθήνα», τίτλος μοναδικός! Γιατί είναι η μόνη τιμημένη μ' αυτόν, απ' όλες τις πρωτεύουσες της κατεχόμενης Ευρώπης.

Γιατί Αθήνα, δεν είναι μόνο ο Δήμος Αθηναίων. Καμία σχέση δεν έχουν μ' αυτό οι διοικητικές διαιρέσεις. Αθήνα είναι και οι λαϊκές γειτονιές, οι ηρωικές. Καισαριανή, Κοκκινιά, Βύρωνας, Καλογρέζα και οι άλλες όλες οι γειτονιές που οι ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες και τόσοι άλλοι πατριώτες που τους πλαισίωναν, σμίγαν τις φωνές τους κι ορθώνανε τα στήθια τους κόντρα στα τανκς των τυράννων.

Και στο Σκοπευτήριο δε θυσιάστηκαν μόνο Καισαριανιώτες, μα έδωσαν το αίμα τους κομμουνιστές κι αντιφασίστες, ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες, απ' όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Οι ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ, μαζί με τον ξεχωριστό ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ, που σφαγιάστηκαν τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, ήσαν Ακροναυπλιώτες, απ' όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, που παραδόθηκαν από το βασιλιά και την κυβέρνησή του στους Γερμανούς καταχτητές.

Ετσι το μνημείο που διεκδικούμε και απαιτούμε ν' ανεγερθεί, θα είναι μνημείο θυσίας και τιμής για όλη την Ελλάδα, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή.

Ποιος, ποια, που νιώθει να χτυπά μέσα της ελληνική καρδιά, θα εναντιωθεί σ' ένα τέτοιο μνημείο τιμής στην Εθνική μας Αντίσταση; Και ακόμη ποιος Ελληνας θα αισθανθεί τόσο ανευλαβής ανθέλληνας, για να δικάσει εκείνους που γκρέμισαν τον τοίχο αυτό του αίσχους; Τον τοίχο αυτό του σκότους για ν' αστράψει το φως της Ιστορίας του Εθνους!!

Ποιος Ελληνας πατριώτης, σ' όποιο κόμμα κι αν ανήκει, δε θα επιδοκιμάσει αυτήν την ενέργεια, σαν ιερή, συμβολική, που θα αναταράξει τις συνειδήσεις της κυβέρνησης; Για να προχωρήσει αμέσως σε κατεπείγουσες νομοθετικές και πρακτικές ενέργειες για την ανέγερση αυτού του Μνημείου.

Στο όνομα των πάνω των 500 χιλιάδων νεκρών του λαού μας, στον πόλεμο και στην κατοχή, καλώ την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής, όλα τα κόμματα με τους 300 βουλευτές, να αρθούν στο ύψος του πατριωτικού τους χρέους, παραμερίζοντας όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές και να ψηφίσουν ομόφωνα το σχετικό νόμο.

Καλώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλο, να υπογράψει ασυζητητί το νόμο, για την άμεση, σε τακτή προθεσμία, ολοκλήρωση του μνημείου και αποκαλυπτήριά του.


ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ
Μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ