Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Ταγμένη στο πλευρό των εργοδοτών η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ

Τη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) καταγγέλλει η ΔΑΣ Μετάλλου.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μετατρέπουν τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου σε όπλο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης απέναντι στους μεταλλεργάτες και τα δικαιώματά τους.

Η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου συγκλήθηκε την Τρίτη 5/2, μετά τη συγκέντρωση υπογραφών συνδικαλιστών με αίτημα να οριστεί συνεδρίαση για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο και να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, περιφερειακές συσκέψεις, στάσεις εργασίας και κλιμάκωση με πανελλαδική 24ωρη κλαδική απεργία.

«Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της κατάντιας στην οποία έχουν οδηγήσει την Ομοσπονδία οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ», σχολιάζει η ΔΑΣ και εξηγεί ότι οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν και καταψήφισαν κάθε πρόταση για ενιαία και αγωνιστική απάντηση του κλάδου, διεκδίκηση ΣΣΕ που θα καλυτερεύει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταλλεργατών. Την ίδια ώρα που οι εργατοπατέρες κρατούν αυτήν τη στάση, «χιλιάδες μεταλλεργάτες παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν αύριο δουλειά», αμείβονται με τον εξευτελιστικό κατώτατο μισθό χωρίς κλαδική Σύμβαση, «μεγάλες βιομηχανικές μονάδες απαξιώνονται, οδηγούνται στο λουκέτο ή σε διάφορων μορφών εκκαθαρίσεις», ενώ «ο ορυκτός πλούτος και μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις παραδίδονται σε επίδοξους σωτήρες».

Η ΔΑΣ στηλιτεύει ιδιαίτερα την προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστών να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους με το «επιχείρημα» ότι... «ρώτησαν» τους προέδρους των σωματείων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου, στη «Χαλυβουργική», στα ΕΑΣ και την ΕΑΒ και τους απάντησαν «ότι δεν θέλουν καμία κινητοποίηση».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ταγμένοι είναι στο πλευρό των εργοδοτών είναι η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ», επισημαίνει η ΔΑΣ. Οπως υπενθυμίζει, ενώ οι εργαζόμενοι με απόφαση της συνέλευσης και του ΔΣ του Σωματείου τους έχουν διατυπώσει αίτημα για κλαδική κινητοποίηση, οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που ψήφισαν στη ΛΑΡΚΟ υπέρ του αιτήματος για κλαδική κινητοποίηση, την καταψήφισαν ως μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΜ!

«Οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα πολεμώντας στο πλευρό των εργοδοτών», καταλήγει η ΔΑΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο και την οργάνωση της πάλης.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων θα προτείνει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους εργαζόμενους, καλεί σε αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο και καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου που σαμποτάρει κάθε τέτοια προσπάθεια. Οπως καταγγέλλει παραπάνω και η ΔΑΣ, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος και ο β' αντιπρόεδρος του Σωματείου καταψήφισαν στην Ολομέλεια της ΠΟΕΜ την πρόταση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στον κλάδο, παρότι η προκήρυξη σχετικής κινητοποίησης είχε την έγκριση όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ