Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τραγική κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθήνας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές στις Εστίες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρεται το ΚΚΕ σε Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνεται σε αυτήν, «στην περίοδο της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που εφαρμόζονται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η κυβέρνηση συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα με τις Εστίες και λέσχες, υποβαθμίζει πλήρως την ποιότητα ζωής των φοιτητών, πετάει φοιτητές εκτός Εστιών, ξεπουλά υποδομές σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις Εστίες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ οι φοιτητές να ζουν σε μια εκρηκτική κατάσταση».

Ειδικότερα για την κατάσταση στην Εστία, αναφέρεται: «Η σίτιση των φοιτητών βρίσκεται στον αέρα, από την αρχή της χρονιάς το εστιατόριο λειτουργεί με καθεστώς catering, έχουν μειωθεί οι μερίδες φαγητού και οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί σε σημείο να τους μοιράζεται σαλάτα συσκευασμένη σε σακουλάκια, ενώ όσοι δεν δικαιούνται σίτιση αναγκάζονται να δίνουν 3 ευρώ για κάθε μερίδα.

Εχουν μείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά και απλήρωτοι, χωρίς σύμβαση εργασίας, κατάσταση που οδηγεί μερικούς σε παραίτηση.

Το κτίριο Β θα κλείσει εντελώς το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω ανακαίνισής του, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τους φοιτητές που μένουν σε αυτό. Ουσιαστικά οι 80 φοιτητές που μένουν στην Εστία πετάγονται έξω από τα σπίτια τους, αφού δεν υπάρχει στοιχειωδώς σχέδιο για το πού θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες! Δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές έχουν μείνει έξω από την Εστία, ενώ ήδη ολοκληρώνεται σε αρκετές σχολές η εξεταστική! Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων τους, πληρώνουν κάθε μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους, ενώ το προσωπικό της Εστίας μειώνεται συνεχώς και οι υποδομές υποβαθμίζονται! Η παραπάνω κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών».

Περιγράφοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις Φοιτητικές Εστίες, να δημιουργηθούν νέες Εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, να εξασφαλιστεί η διαμονή των φοιτητών του κτιρίου Β για το διάστημα που θα γίνονται εργασίες. Επίσης, ζητούν δωρεάν, πλήρη και υψηλής ποιότητας σίτιση, επιδότηση των ενοικίων για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού, μέτρα ανακαίνισης και αντισεισμικής - αντιπυρικής θωράκισης στα κτίρια, ανανέωση των μουχλιασμένων σωληνώσεων ύδρευσης και στα τέσσερα κτίρια της Εστίας, πλυντήρια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ελεύθερη πρόσβαση στους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ