Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Αμετάβλητο το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας πολιτείας - Εκκλησίας που αφορά μεταξύ άλλων στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της συμφωνίας όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Στα άλλα δύο μέρη θα περιλαμβάνονται οι εφαρμοστικές διατάξεις που αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας και στην ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών προβλέπεται ότι παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγονται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών και υπαλλήλων. Αμετάβλητο παραμένει και το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, αμετάβλητοι παραμένουν ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών μέσω Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας που ιδρύεται και στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών.

Ολα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή τους από την πολιτεία.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας - επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό κράτους και Εκκλησίας - αναφέρει ότι «με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ