Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Φιέστα Ζάεφ με έπαρση της ΝΑΤΟικής σημαίας

Ο Ζάεφ περήφανος με τη σημαία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ
Ο Ζάεφ περήφανος με τη σημαία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Φιέστα για την έπαρση της ΝΑΤΟικής σημαίας έστησε χτες μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πλέον, Ζόραν Ζάεφ, διεκδικώντας τις επιδοκιμασίες της ντόπιας αστικής τάξης για την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, με την «αμέριστη» πάντα συνδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια δεν είναι συμβολική ενέργεια αλλά πραγματικότητα. Η χώρα σήμερα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι της προόδου και της ανάπτυξης που περιμέναμε εδώ και δεκαετίες», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, στην τελετή στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και πρεσβευτές από τα υπόλοιπα 29 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στη χώρα του με τη νέα ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») και ευχαρίστησε τους βουλευτές σε Αθήνα και Σκόπια για την κύρωση της (αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής) συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την τελετή απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, αν και δεν διαφωνεί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ αισθητή ήταν επίσης η απουσία του πρώην Προέδρου της χώρας, Μπ. Τσερβενκόφσκ, του κυβερνητικού εταίρου του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, Αλί Αχμέτι, του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας DUI και του αρχηγού του κόμματος VMRO-DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ολα αυτά μια μόλις μέρα απ' όταν η Ρωσία, μέσω της συνέντευξης του πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, επέλεγε να στείλει τα δικά της «μηνύματα» και προειδοποιήσεις για την επικίνδυνη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, δείχνοντας στην κατεύθυνση της παραπέρα όξυνσης του ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, στάλθηκε χτες από την ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια, που ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκαν από την ελληνική Βουλή. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν παράλληλα ότι έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος.

«Απογοήτευση» στο ΝΑΤΟ για τους δασμούς στο Κόσοβο

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο γγ του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφραζε την απογοήτευση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την άρνηση της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, να άρει τους δασμούς 100% που επέβαλε σε προϊόντα που εισέρχονται στην περιοχή από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, και που αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και στην «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, ως κομμάτι της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», του συνολικού σχεδιασμού που επιχειρεί να ανασχέσει την επιρροή άλλων ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Τέλος, χτες αντιπολιτευόμενα κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο απαίτησαν τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, εκτιμώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση που απαιτείται για να συμμετάσχει σε διάλογο με τη Σερβία. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα επισήμαναν πως σε καμία περίπτωση και από καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου, θεωρώντας ότι αυτή είναι «αδιαπραγμάτευτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ