Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Κριτήριο ψήφου για τους ναυτεργάτες τα τσακισμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα

Στο ΝΑΤ περιόδευσε χτες η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) περιόδευσε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τη στελέχωση των υπηρεσιών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και συνταξιούχων ναυτεργατών.

Διαπιστώθηκε από κοντά η ουσιαστική διάλυση του ΝΑΤ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησε στην εκτόξευση των εφοπλιστικών χρεών από ασφαλιστικές εισφορές (οι βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών ξεπερνούν σήμερα τα 100.000.000 ευρώ).

Η έτερη πηγή εσόδων του ΝΑΤ, που είναι οι ναυτικοί, όχι μόνο είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια (τα οποία και με το παραπάνω είχαν πληρώσει σε εισφορές), αλλά και για να βγει η οριστική σύνταξη χρειάζεται περισσότερο από 14 μήνες, όταν στο πρόσφατο παρελθόν ο χρόνος που απαιτούνταν ανερχόταν σε 2-3 μήνες.

Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της πολιτικής που αποδεκατίζει το προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΝΑΤ, ενώ προβλέπονται σήμερα 164 οργανικές θέσεις, πληρούνται οι 100, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Κτίρια - φιλέτα, περιουσία του ΝΑΤ από τις εισφορές των ναυτικών, έχουν περάσει στο υπερταμείο για να αξιοποιηθούν στα διάφορα «επενδυτικά σχέδια» επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό στον Οίκο του Ναύτου είναι τεράστιες. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον Πειραιά, όπου ζουν εκατοντάδες οικογένειες ναυτεργατών και, συνεπώς, βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις αυτής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Η υποψήφια δήμαρχος σημείωσε ότι ενώ σήμερα παράγεται τεράστιος πλούτος στο ναυτιλιακό τομέα, μέσα από τον κόπο και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, αυτός συγκεντρώνεται στα χέρια των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, νέα προνόμια δίνονται σε εφοπλιστές (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.λπ.), όταν τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών τσακίζονται.

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του εργατικού κινήματος. Εμείς σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" πιέζουμε στην κατεύθυνση επίλυσής τους, μέσα και από τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται αξιοπρεπή μισθό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και μετέπειτα μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Αρα το πώς και τι διεκδικούμε, με ποιανού το μετερίζι βρίσκεται η κάθε πολιτική δύναμη σε δήμους, Περιφέρειες και κεντρική διοίκηση, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα, μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές μάχες στις 26 Μάη», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ