Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και πλούσια συζήτηση με τη νέα γενιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ που οργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ το Σάββατο 9 Φλεβάρη στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Κουρελάς, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ κι ακολούθησαν βραβεύσεις των Οργανώσεων Βάσης που βγήκαν πρώτες στη στρατολογία και την Οικονομική Εξόρμηση. Συγκεκριμένα, στις στρατολογίες η ΟΒ Ελασσόνας της ΤΟ Λάρισας και η ΟΒ ΣΔΟ του ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ στην Οικονομική Εξόρμηση η ΟΒ ΕΠΑΛ της ΤΟ Λάρισας και η ΟΒ ΣΔΟ του ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ που πραγματοποιείται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Στις Θέσεις του ΚΣ κάθε νέος που σκέφτεται ότι "κάτι πρέπει να γίνει", κάθε νέος που προβληματίζεται και δεν συμβιβάζεται με τη χαμοζωή, κάθε νέος που συμμετέχει στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, μπορεί να μας γνωρίσει καλύτερα (...)

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους περίπου 500.000 νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και τους λέμε ότι: Το τι θα επιλέξουν θα το βρουν μπροστά τους στην καθημερινή προσπάθεια να τα βγάλουν πέρα, να μορφωθούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, θα είναι δεσμευμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Γι' αυτό και η ψήφος τους να μην είναι "μια από τα ίδια", αλλά να γίνει επένδυση στον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Αυτό σηματοδοτεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που θα πρωτοστατήσει στη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, στην αποκάλυψη των αστικών κομμάτων, στην προώθηση των λαϊκών αιτημάτων και αναγκών με προτάσεις, σχέδια νόμου και Ερωτήσεις στη Βουλή, κύρια όμως μέσα στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στις γειτονιές, στην ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής δράσης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Κόντρα στα κάλπικα διλήμματα και το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, οι νέοι άνθρωποι κάνουμε κριτήριο όλη μας τη ζωή. Το βασικό ερώτημα όλων των άλλων κομμάτων είναι το ποιος θα καταφέρει να κλέψει τη λαϊκή ψήφο, να κάνει το λαό συνένοχο στην πολιτική που όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ αλλά και τα μικρότερα κόμματα, συμφωνούν.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί πρόκληση για τη νεολαία η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί σαν προοδευτική δύναμη, σαν φίλος και συμπαραστάτης των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών.

Εφτασε στο σημείο να βαφτίζει "αντιιμπεριαλιστική" τη συμφωνία των Πρεσπών που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, της ΕΕ και υπογράφτηκε για να μπει ο γειτονικός λαός στη φυλακή του ΝΑΤΟ.

Το παραμύθι της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που θα επουλώσει τις πληγές, η έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, η αποκατάσταση των αδικιών είναι μία μεγάλη κοροϊδία και μπορούν να το κρίνουν από την ίδια τους την πείρα οι νέοι.

Είναι η πείρα των σπουδαστών του ΤΕΙ που έκαναν ένα μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, κόντρα στο κοινό μπλοκ κυβέρνησης, ΝΔ, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές σαν πελάτες ακριβών γνώσεων και αυριανούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Είναι η πείρα των μαθητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της χώρας και στη Λάρισα τον Οκτώβρη φωνάζοντας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Είναι η πείρα των νέων αγροτών που παλεύουν στα μπλόκα για να ζήσουν στη γη των πατεράδων τους και βλέπουν τις τράπεζες και τους εμποροβιομήχανους να τους βάζουν τη θηλιά στο λαιμό, τις κυβερνήσεις να τους ληστεύουν με τους φόρους, τα χαράτσια.

Είναι η πείρα των νέων εργαζομένων από την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την εκτίναξη της "ευελιξίας", του μοιράσματος μιας θέσης δουλειάς στα δύο και στα τρία, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Γι' αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λέμε να μην ψάχνει να βρει ο λαός, και η νεολαία, διαφορές, να κάνει τώρα την πραγματική διαφορά, με δυνατό ΚΚΕ. Σήμερα προοδευτικό είναι η ψήφος κάθε νέου να συμβαδίσει με τις ανάγκες και τα όνειρά του».

Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα με τίτλο «Η Τέχνη στα χρόνια ίδρυσης της ΚΝΕ». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της ΚΝΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις και συνοικίες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στον Πειραιά

Το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου έδωσε και τον τίτλο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ στο παλιό εργοστάσιο του Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, το περασμένο Σάββατο, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου αρκετοί φίλοι της ΚΝΕ έκαναν ερωτήσεις και πήραν το λόγο για μια σειρά από ζητήματα, όπως για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλοι τέτοιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή. Επίσης, τονίστηκαν και άλλα ζήτημα, όπως η ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ στις εκλογές από τη νεολαία, η δουλειά της ΚΝΕ στη νεολαία κ.λπ.

Στην Αργυρούπολη

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Οργανώσεις Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας της ΚΝΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους νέους, όπως τα ναρκωτικά, οι άσχημες εργασιακές σχέσεις, η μαθητεία, κ.λπ. Με αφορμή αυτά τα προβλήματα και γενικότερα τα αδιέξοδα που προβάλλει ως μονόδρομο το καπιταλιστικό σύστημα, ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ζουν καλύτερα, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών τους.

Κάλεσε κάθε νέο που απεχθάνεται τη ζωή που του προβάλλουν ως δεδομένη, να παλέψει οργανωμένα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, για «έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, το σοσιαλισμό».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκαν διάφορα ζητήματα, όπως το κόστος σπουδών για έναν νέο σήμερα, η ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ από την πλειοψηφία της νεολαίας στις επικείμενες εκλογές, η αξιοποίηση του «Οδηγητή» κ.λπ.

Στην Ξάνθη

Με επιτυχία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Φλεβάρη, στα ΠΡΟΚΑΤ (Πανεπιστήμιο), η εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων για το 12ο Συνέδριο, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ. Με μεγάλο ενδιαφέρον, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές παρακολούθησαν την παρουσίαση.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Ομιλητής ήταν ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέσα από την καθημερινή ζωή και δράση επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αδιέξοδα που βιώνει η νεολαία. Διαδίδοντας την ανατρεπτική πρόταση του Κόμματος να ανάψουμε τη φωτιά του αγώνα σε κάθε χώρο νεολαίας παλεύοντας από κοινού για τα δικαιώματά μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωντανός διάλογος, καθώς αρκετοί νέοι και νέες θέλησαν να εκφράσουν κάποια σκέψη, είτε απορία, είτε να χαιρετίσουν το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη

Παρουσίαση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο έγινε το περασμένο Σάββατο και στο Πολυτεχνείο Κοζάνης. Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομο αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νώντας Στολτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Κοζάνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Ιωσηφίδης, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη έγιναν εκδηλώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ σε Χανιά και Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο Ηράκλειο η εκδήλωση έγινε στις 7 Φλεβάρη, στη Μουσική Σκηνή «Νυν και Αεί». Ανοιξε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ. Στη συνέχεια μίλησε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Σε αντίστοιχη εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων στα Χανιά, στις 2 Φλεβάρη, στο Θέατρο Βλησίδη, μίλησε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ