Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Κοινός παρονομαστής ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ οι σύγχρονες ανάγκες του σάπιου αστικού συστήματος

Eurokinissi

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όσο κι αν τη διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», έχει στόχο «να υπηρετήσει μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι αυτό είναι κοινό ζητούμενο και για τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσο κι αν προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες τους συγκλίσεις με την τόνωση του αποπροσανατολιστικού διπολικού καβγά τους.

Οπως τόνισε, ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των υπόλοιπων υπάρχει κοινός παρονομαστής, υπάρχουν διακριτοί κοινοί στόχοι και κοινές διακηρύξεις. Πρώτος στόχος είναι «ηκυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής από μια σειρά παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είναι και ο λαϊκός παράγοντας και η πίεση που μπορεί να ασκεί και έχει δικαίωμα να ασκεί ο λαός προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Αυτό το αποκαλύπτουν η σύμπνοιά τους για την αναθεώρηση του άρθρου 23 ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», ή αντίστοιχα οι προτάσεις της ΝΔ για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες τετραετείς κοινοβουλευτικές θητείες κ.ο.κ.

Δεύτερος διακηρυγμένος κοινός στόχος τους, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, είναι η αναστήλωση του κύρους του σάπιου αστικού συστήματος στα μάτια του λαού, το οποίο κύρος κλονίστηκε εξαιτίας της κρίσης και των μέτρων, της ασυνέπειας λόγων και έργων, αλλά και τώρα με τα φαινόμενα των συναλλαγών και των παζαριών, όπου διαπρέπουν όλα τα αστικά κόμματα. Εδώ εντάσσεται για παράδειγμα η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αντί τελικά να καταργηθεί, όπως ήταν το λαϊκό αίτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει απλώς κάποιες βελτιώσεις, σημείωσε ο εισηγητής του Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86, μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης», διεκδικώντας πάντα την κατάργησή του.

Ως προς το στόχο της κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με μοιρασμένους ρόλους, για να κρυφτεί η στρατηγική τους ταύτιση στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το λαό, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το δικαίωμα στην εργασία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην κατοικία, κάνοντας σύγκριση με τις ακραίες θέσεις της ΝΔ για να βγει από πάνω και ταυτόχρονα να βολεύεται με την κριτική που του ασκεί η ΝΔ, ότι δήθεν είναι εχθρός της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, με αιχμή κυρίως ότι αφήνει στο άρθρο 16 τη διάταξη για μη ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οπως επεσήμανε, η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και σε αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή, ενώ τα δικαιώματα αυτά τα περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος», που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τα άρθρα 28 και 80.

Επισήμανε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι και τόσο αθώες, όπως για παράδειγμα η πρότασή του για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου κατοχυρώνει συνταγματικά την «ανταποδοτικότητα», αλλά και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε «να συνταγματοποιηθεί η λογική της ακραίας φτώχειας».

Τον ίδιο στόχο - σημείωσε - εξυπηρετούν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, η «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» με την ψευδεπίγραφη επικεφαλίδα της ενίσχυσης της «λαϊκής κυριαρχίας», η καρικατούρα «απλής αναλογικής» του ΣΥΡΙΖΑ με τα πλαφόν και τα μπόνους των 10 εδρών. Πρόσθεσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ούτε καν σε υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

Αλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό.

«Μιλάμε για μία αντιπαράθεση που θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε από τη μια μεριά ως συνταγματοποιημένο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, από την άλλη μεριά ως εφαρμοσμένο νεοφιλελευθερισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν ο όρος "νεοφιλελευθερισμός" δεν είναι δόκιμος, γιατί μιλάμε για την αστική αντιλαϊκή στρατηγική», επισήμανε ο Γ. Γκιόκας.

Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι επιβεβαίωση πως πρόκειται για ακόμη μια αντιδραστική αναθεώρηση είναι και η απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ των προτάσεων του ΚΚΕ, προτάσεων που αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την κατάργηση του άρθρου 107 που συνταγματοποιεί τα δικαιώματα του κεφαλαίου, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ