Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπό συνεχείς απειλές των ΗΠΑ

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησε χτες η αντιδραστική αντιπολίτευση του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτας Χ. Γκουαϊδό στο Καράκας, με μικρή συμμετοχή, προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που η εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο χαρακτηρίζει προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Αλλωστε, αυτό το συντηρεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χτες επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», ενώ και τα ΜΜΕ που ελέγχει η αντιδραστική αντιπολίτευση, που είναι το 80%, «βομβαρδίζουν» καθημερινά ότι «έρχεται το τέλος του Μαδούρο», ότι «η βοήθεια θα περάσει με το καλό ή με το κακό» και ότι «η μάχη των μαχών προετοιμάζεται για τις 23 Φλεβάρη». Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, προειδοποίησε με νόημα ότι «ο στρατός είναι πανέτοιμος να επέμβει οπουδήποτε, όποτε απαιτηθεί».

Από την άλλη, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, υπογράμμισε από τη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και τις απειλές επέμβασης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά είναι έτοιμη για έναν ουσιαστικό διάλογο με βάση τον λεγόμενο «μηχανισμό του Μοντεβιδέο», που δεν θέτει όρους και προϋποθέσεις και σέβεται το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, και ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απαντώντας στην έκκληση του τελευταίου για διαμεσολάβηση. Σε αυτήν αναφέρεται στις προσπάθειες του Βατικανού, που τονίζει ότι «δυστυχώς αυτές διεκόπησαν, διότι όσα συμφωνήθηκαν σε συνεδριάσεις δεν υλοποιήθηκαν στη συνέχεια με συγκεκριμένες κινήσεις» και «οι δηλώσεις έμοιαζαν να στερούν αξιοπιστία από τις καλές προθέσεις που είχαν εκφραστεί». Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποιος ήταν ο υπαίτιος για αυτή την κατάληξη.

Στις ΗΠΑ ο Κάρλος Βέκιο, που έχει οριστεί «πρέσβης» από τον Γκουαϊδό, συναντήθηκε με τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, για τον «συντονισμό σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια», όπως ανακοινώθηκε. Ο Ντούκε θα έχει και επαφές με αξιωματούχους, μια κινητικότητα που δείχνει ότι εξετάζονται όλα τα επιχειρησιακά σενάρια για τη Βενεζουέλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποδεικνύονται οι εγκληματικές διασυνδέσεις της αντίδρασης (2019-09-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η σύγκρουση και με μπλακάουτ (2019-03-13 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (2019-02-28 00:00:00.0)
Σήμερα το «σόου» της «ανθρωπιστικής συναυλίας» στην Κολομβία (2019-02-22 00:00:00.0)
«Μαστίγιο» και «καρότο» από ΗΠΑ και ΕΕ (2019-02-08 00:00:00.0)
Απειλή στρατιωτικής επέμβασης με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια» (2019-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ