Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες δηλώσεις για την ΕΕ

Ενδεικτικές των ευρύτερων διεργασιών για την ΕΕ είναι οι νέες δηλώσεις του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής της «Λέγκας», Κλαούντιο Μπόργκι, ότι «ή θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη ή θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία». Η «Λέγκα» είναι το ένα από τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που συγκυβερνούν στην Ιταλία και ο Μπόργκι επανέρχεται τακτικά με τέτοιες αναφορές, που αντανακλούν συνολικότερα τον προβληματισμό τμημάτων του ιταλικού κεφαλαίου για τα οφέλη που αντλούν από την παραμονή στην ΕΕ.

Αλλωστε, επιβεβαιώνοντας πως το πρόβλημα είναι το προβάδισμα που έχουν έναντι της ιταλικής πλουτοκρατίας ανταγωνιστές της, ο Μπόργκι συμπλήρωσε: «Αν μετά από τις εκλογές του Μαΐου θα έχουμε τους γνωστούς "μανδαρίνους", που με σημείο - αναφορά τη Γερμανία θα ηγούνται της οικονομικής, κοινωνικής και μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης, προς όφελος της Γερμανίας και με δική μας ζημιά, εγώ θα ζητήσω να βγούμε από την Ενωση». Μίλησε επίσης για σχέδιο «αποτυχημένο και τοξικό για την Ιταλία», αναφέροντας ότι «αν το όλο περιβάλλον παραμείνει τοξικό, εγώ θα πω να φύγουμε».

Απαντώντας πάντως σε ερώτημα για τις δηλώσεις Μπόργκι, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της «Λέγκας», αντιπρόεδρος της Ιταλίας και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, είπε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να βγούμε από την Ευρώπη. Θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να την αλλάξουμε, αλλά όχι να την εγκαταλείψουμε». Βέβαια, ο Σαλβίνι έχει κάνει στο παρελθόν αντίστοιχα «σκληρές» δηλώσεις για την ΕΕ, ωστόσο τους τελευταίους μήνες «προσαρμόζει» τη ρητορική του, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μάη, στις οποίες μάλιστα λανσάρεται και ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Παρίσι, μετά από την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία στην οποία έπεσαν οι τόνοι που είχαν ανέβει εξαιτίας της συνάντησης του έτερου αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο, με «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» είχε βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα με εκπροσώπους «κίτρινων γιλέκων». Μετά τη συνομιλία του Μακρόν με τον Ματαρέλα, ο οποίος θεωρείται πιο μετριοπαθής και ευρωπαϊστής, ο ντι Μάγιο επανήλθε πιο «συγκρατημένος», λέγοντας ότι το Κίνημά του «δεν θα έχει κανενός είδους συνεργασία με όποιον δεν πιστεύει στις αξίες της δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «τα κίτρινα γιλέκα, έστω και με μπερδεμένο και κάποιες φορές λανθασμένο τρόπο, προσπαθούν να εκφράσουν ό,τι καινούργιο κινείται στη γαλλική κοινωνία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Μακρόν - Ματαρέλα (2019-05-03 00:00:00.0)
Νέες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες (2019-04-23 00:00:00.0)
Αποκλιμάκωση της έντασης (2019-02-16 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις με την Ιταλία (2019-02-08 00:00:00.0)
Ακαρπα έως τώρα τα παζάρια για νέα κυβέρνηση (2018-04-15 00:00:00.0)
Ετοιμος για παζάρια και συμβιβασμούς δηλώνει ο Σαλβίνι (2018-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ