Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ
Απαιτεί σύνταξη στα 67

Πέντε θέσεις - φωτιά που ανατρέπουν τη δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε με τη σειρά του και ο ΣΕΒ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο, που με τις πρόσφατες δηλώσεις του άνοιξε το δρόμο για να εκδηλωθεί η επίθεση της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του στο χτεσινό «Βήμα», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, στην ίδια κατεύθυνση με τα σχέδια της κυβέρνησης ζητάει τη συνολική «αναμόρφωση του ασφαλιστικού» που για τους εργοδότες πρέπει να εξασφαλίζει:

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την εφαρμογή ενός «ευέλικτου» συστήματος που θα επιμηκύνει την παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67 χρόνια και δε θα επιτρέπει την έξοδο στη σύνταξη σε καμία κατηγορία πριν τα 60 χρόνια. Την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς απ' αυτά. Την υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση, πράγμα που θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων σε συντάξεις πείνας σε συνδυασμό με την απαίτηση η σύνταξη συνολικά, να μην ξεπερνάει το 80% του μισθού. Τη μείωση περαιτέρω της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα για το ζήτημα της ανεύρεσης πόρων για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δηλώνει ότι πρέπει να αναζητηθούν μέσα από τη «μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος», που απλά σημαίνει λιγότερες παροχές του συστήματος στους ασφαλισμένους και πιο δύσκολη πρόσβαση σε αυτές. Οσο για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό της παραοικονομίας που προτείνει, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, όταν η τάξη που εκπροσωπεί, αριστεύει και στα δύο.

Οι παραπάνω προτάσεις - απαιτήσεις του ΣΕΒ, εκφράζουν το σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της κυβέρνησης, που επιχείρησε να περάσει τον περασμένο Απρίλη και αποδεικνύουν τη χρεοκοπία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μέχρι τώρα συνεχίζει το «διάλογο των κοινωνικών εταίρων», αναδεικνύοντας τους εργοδότες σε προνομιακούς συνομιλητές. Γίνεται πλέον φανερό, σε τι επικίνδυνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων μονοπάτια οδηγεί ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος» και αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά οι σκοπιμότητες και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ