Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιμένει στις προειδοποιήσεις για το Ραμαζάνι ο Μουσαράφ

«Εχει ήδη πληγεί η εικόνα της συμμαχίας από τις απώλειες αμάχων» εκτιμά ο Πακιστανός ηγέτης, σε Λονδίνο και Παρίσι, εκτιμώντας ότι «αν υπήρχαν ακριβή στοιχεία, οι βομβαρδισμοί θα ήταν εξαιρετικά σύντομοι»

Από συνέντευξη Τύπου του Π. Μουσαράφ στο Παρίσι

Associated Press

Από συνέντευξη Τύπου του Π. Μουσαράφ στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Αναταραχή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο θα προκαλέσει η συνέχιση των επιχειρήσεων κατά το Ραμαζάνι» προειδοποίησε, πάλι, χτες, ο Πακιστανός ηγέτης τόσο στο Παρίσι όσο και στο Λονδίνο. Ο Περβέζ Μουσαράφ, τονίζοντας ότι παραμένει στο πλευρό της «αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας, επισήμανε, επίσης, ότι «οι στρατιωτικοί στόχοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι ακριβείς και κανονικά θα ήταν θέμα λίγων ημερών, αν υπήρχαν οι κατάλληλες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες στο έδαφος του Αφγανιστάν». Οι δηλώσεις Μουσαράφ, όπως εκτιμούσαν πολλοί, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το «αισιόδοξο» κλίμα της συνάντησης Μπους - Μπλερ, αλλά και με την κατηγορηματικότητά τους ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί».

«Ηδη οι απώλειες αμάχων έχουν πλήξει την εικόνα της Συμμαχίας και θα πρέπει να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο. Η αντίληψη που δημιουργείται στον κόσμο είναι ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά των φτωχών, εξαθλιωμένων, αθώων πολιτών του Αφγανιστάν».

Αυτά δήλωνε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τη γαλλική ηγεσία ο Πακιστανός ηγέτης. Τα ίδια ακριβώς λόγια επανέλαβε, αργότερα, και στην «Ντάουνινγκ Στριτ», μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Μουσαράφ, στο Παρίσι, τόνιζε ότι «στο θέμα του Αφγανιστάν διαπίστωσε ταυτότητα απόψεων με τη Γαλλία» και καθιστούσε σαφές ότι «δεν προτίθεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν γιατί είναι ένα χρήσιμο παράθυρο διαλόγου».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, Κατρίν Κολονά, ο Μουσαράφ ζήτησε ελαφρύνσεις για την αποπληρωμή του δανείου από τη Λέσχη του Παρισιού (Δυτικοί πιστωτές) αλλά και νέα οικονομική βοήθεια. Ο Ζακ Σιράκ δήλωνε ότι «θα υποστηρίξει μια γενναιόδωρη στάση έναντι του εξωτερικού χρέους του Πακιστάν στη Λέσχη του Παρισιού». Ο Μουσαράφ συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

Λίγο αργότερα, ο Πακιστανός ηγέτης εκτιμούσε, από το Λονδίνο, ότι «η εμβέλεια των στόχων της επιχείρησης - προφανώς η "Αλ Κάιντα" - είναι πολύ μικρή και μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρχουν σωστές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες στο έδαφος του Αφγανιστάν και αυτές λείπουν μέχρι στιγμής». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι το Πακιστάν «δε γνωρίζει τίποτε για την "Αλ Κάιντα"». Ο Πακιστανός ηγέτης τόνισε ότι θα επαναλάβει την άποψή του στον Αμερικανό Πρόεδρο «και θα πιέσει χρησιμοποιώντας την αυτονόητη δυναμική του ίδιου του επιχειρήματός του». Ο Μπλερ αρκέστηκε να εκφράσει τις ευχαριστίες της Συμμαχίας για την «υποστήριξη της πακιστανικής ηγεσίας», αναγνωρίζοντας «τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει».

Σε συναγερμό ενόψει διαδηλώσεων

Σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πακιστανικές αρχές αναμένοντας τις προγραμματισμένες, για σήμερα, διαδηλώσεις των ισλαμιστικών οργανώσεων, που για πρώτη φορά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνοδευτούν από απεργία στις αγορές, στα καταστήματα και στις μεταφορές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοϊνουντίν Χάιντερ, προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση δε θα ανεχτεί επιθετικότητα και προκλήσεις και θα απαντήσει άμεσα», τονίζοντας ότι «άλλο η έκφραση άποψης και άλλο η έκκληση σε ανατροπή της κυβέρνησης». Χτες, με δακρυγόνα και 35 συλλήψεις έκλεισε διαδήλωση στη Λαχώρη.

Παράλληλα, ο Αζίζ Αχμέντ Κχαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι δόθηκε περιθώριο 3 ημερών στο προξενείο των Ταλιμπάν στο Καράτσι να κλείσει, με εξαίρεση «το απολύτως αναγκαίο προσωπικό». Ο Κχαν δε διευκρίνισε την αιτία της απόφασης. Στο Πακιστάν λειτουργούν άλλα δύο προξενεία των Ταλιμπάν, στο Πεσαβάρ και στην Κουέτα. Ο Κχαν δε σχολίασε καθόλου την ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαρκάτ ι Τζιχάντ ι Ισλάμι», όπου αναφέρεται ο θάνατος 85 μαχητών της στους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Αφγανιστάν. Δε διευκρινίζεται πόσοι μαχητές της βρίσκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν. Πριν από δύο εβδομάδες σκοτώθηκαν και 22 μαχητές της «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ