Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κυρώσεις και αμερικανικά πυρηνικά «αγκάθι» στις σχέσεις με την ΕΕ

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας «παρά τις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των σχέσεών μας», εξέφρασε χτες από το Λουξεμβούργο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «ιδιαίτερος ενθουσιασμός στο Λουξεμβούργο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις αντι-ρωσικές κυρώσεις» καθώς «όλοι χάνουν από αυτές».

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και εντός των μελών του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αμερικανικό έδαφος και να εξαλειφθούν οι υποδομές στην Ευρώπη που επιτρέπουν την αποθήκευση και ανάπτυξη αυτών των όπλων». Οι στρατιωτικές ασκήσεις «για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων που βρίσκονται σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ» αποτελούν κίνδυνο πρώτα και κύρια για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, από την οποία αποχώρησε και τυπικά η Ρωσία τη Δευτέρα.

Σχετικά με τη συνέχιση της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας είπε ότι «υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις γι' αυτό», όπως «η επίλυση ζητημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών, οι οικονομικές και εμπορικές παράμετροι της συμφωνίας, η σταθερή πολιτική κατάσταση». Πάντως, εξέφρασε την πρόθεση να διατηρηθούν η Ουκρανία και άλλες χώρες διέλευσης μετά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2» (στη Βόρεια Γερμανία) και του «Turkish Stream» (στην Τουρκία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ