Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Τρεις νεκροί, ένας άνδρας και δύο παιδιά, ήταν το τραγικό αποτέλεσμα ναυαγίου λέμβου όπου επέβαιναν δώδεκα ξεριζωμένοι. Η λέμβος βυθίστηκε προχτές το βράδυ, ανοιχτά της Σάμου, όπου και εντοπίστηκε από το Λιμενικό η σορός του άνδρα.

Συγκεκριμένα, το πλωτό του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε μέσα στη θάλασσα έντεκα ανθρώπους να κολυμπούν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ενώ ένα άτομο αγνοούνταν. Τα δύο από τα παιδιά - δύο δίδυμα αγοράκια 4,5 ετών - κατά τη μεταφορά τους κατέληξαν. Νεκρός είναι και ο πατέρας τους. Οπως ανέφεραν οι διασωθέντες στους λιμενικούς, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 12 άτομα. Ολοι οι μετανάστες που σώθηκαν μεταφέρθηκαν στη Σάμο. Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετείχαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλωτό ναυαγοσωστικό σκάφος της Frontex και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Σε άλλο περιστατικό, το βράδυ της Τετάρτης στο Φαρμακονήσι, το Λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 11 μετανάστες.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2018 έχασαν τη ζωή τους 2.262 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θάλασσας. Απ' αυτούς περισσότεροι από 120 πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου το περασμένο έτος, παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ΤΕ Σάμου εκφράζει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της για το θάνατο σήμερα το πρωί 3 προσφύγων (ενός πατέρα και των δύο δίδυμων παιδιών 4,5 ετών), που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τη στήριξή μας στους λιμενικούς, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο.

Υπεύθυνοι γι' αυτούς τους θανάτους είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, που σπρώχνουν τους ανθρώπους στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Εχουν την υπογραφή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σε όσους γλιτώσουν από τα χέρια των δουλεμπόρων και τον πνιγμό στη θάλασσα επιφυλάσσουν τον εγκλωβισμό τους στα κολαστήρια των hot spots.

Η θλίψη μας πρέπει να ενισχύσει την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας τον απεγκλωβισμό τους. Να εκφράσουμε με τον πιο ζωντανό τρόπο την αλληλεγγύη μας στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που σώθηκαν και προσπαθούν να πάνε στο σχολείο σαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν, έστω και για λίγες ώρες τη μέρα, όπως αρμόζει σε κάθε παιδί στη γη.

Η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί και τη χώρα. Να συνεχιστεί πιο μαζικά, πιο δυναμικά ο αγώνας για:

Να κλείσει το hot spot, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο. Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα εδώ και τώρα προς τις χώρες που επιθυμούν. Μέχρι τότε δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ