Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΕΕΝ
Διαμαρτυρία για το εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Μαυροπηγής

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια, για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε ένα μήνα έχουν σημειωθεί τρία εργατικά «ατυχήματα» στο ορυχείο. Το πιο πρόσφατο έγινε την Πέμπτη 7 Μάρτη, όταν δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν μπουκάλα λαδιού στην πορεία του αποθέτη Α2.

Οι εργασίες γίνονταν ενώ ο αποθέτης ήταν σε λειτουργία, μέσα σε θόρυβο και σκόνη. Η μπουκάλα ξεκόλλησε και χτύπησε τους δύο εργαζόμενους, που εργάζονταν σε εργολαβία. Ο ένας χτύπησε σε σημείο του σώματός του που μπορούσε να του κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, και ο άλλος έκοψε τένοντα δακτύλου.

Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ότι η συχνότητα των «ατυχημάτων» δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στις γενικότερες εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο ορυχείο Μαυροπηγής.

«Η μείωση του προσωπικού με τις απανωτές συνταξιοδοτήσεις, στο πλαίσιο της μείωσης του "μισθολογικού κόστους", δημιούργησε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης. Η κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω μη πρόσληψης τακτικού προσωπικού αναπληρώνεται από εργολαβίες, με το γνωστό καθεστώς του δουλεμπορίου και με ό,τι συνεπάγεται αυτό (απλήρωτοι, τρομοκρατημένοι κ.λπ.)

Επιπλέον, στο ορυχείο Μαυροπηγής γίνεται προσπάθεια από τη Διεύθυνση να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Δεν θέλει τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς και όταν υπάρχουν τα θέλει "μούγκα στη στρούγκα"», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι απαιτούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Τραυματισμός εργάτη στο «Ζαγόρι»

Το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις 6 Μάρτη στη βιομηχανία εμφιαλώσεως νερού «Ζαγόρι» καταγγέλλει το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το Σωματείο, οδηγός φορτηγού «χτυπήθηκε στο πόδι από κλαρκ κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων στο φορτηγό», μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. «Η αποκατάσταση της υγείας του θα πάρει τουλάχιστον 3 μήνες», σημειώνει το Σωματείο, προσθέτοντας πως ο εργαζόμενος είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του άνεργη.

Οσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το «ατύχημα», το Σωματείο επισημαίνει ότι «ο συνάδελφος αφού είχε επιστρέψει από δρομολόγιο θα εκτελούσε και δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες». Η εντατικοποίηση μάλιστα αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν «χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα».

Το Σωματείο απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί «να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Να οργανώσουμε την πάλη μας, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσουν η εντατικοποίηση και η καταστρατήγηση των ωραρίων. Να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ