Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου

Μετά το σχεδόν πενθήμερο μπλακάουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα που ξεπεράστηκε, το οποίο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ως αποτέλεσμα σαμποτάζ που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την αντιδραστική αντιπολίτευση, χτες καταγγέλθηκε και επίθεση σε εγκαταστάσεις της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (PDVSA) στην κοιλάδα του Ορινόκο στην περιοχή Πετρό Σαν Φελίξ, στο μπλοκ Τζουνίν.

Η επίθεση, που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης, προκάλεσε την καταστροφή δύο δεξαμενών (μιας με χημικά και μιας με αργό πετρέλαιο 80.000 λίτρων η καθεμία) αλλά η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς και σε άλλες εγκαταστάσεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά χρειάζεται να εκκενωθεί για κάποιες ώρες ένας παρακείμενος οικισμός.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μανουέλ Κεβέδο, πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως ηθικό αυτουργό και εκτελεστικά όργανα την αντιδραστική αντιπολίτευση με ηγέτη τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό.

Πάντως, σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές συμφωνούν να αυξηθούν οι πιέσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ωστόσο προς το παρόν θεωρούν ότι στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον δοσμένο σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ