Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φόρος τιμής στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της Καλαμάτας

Φόρο τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης απέτισε το ΠΑΜΕ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συνέχισής τους, με το γιγαντοπανό που ανάρτησε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας. «100 χρόνια ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Συνδικάτα εργατών. Οχι των εργοδοτών», ήταν το σύνθημα στο πανό, το οποίο πλαισίωναν οι μορφές τεσσάρων από τους δολοφονημένους απεργούς λιμενεργάτες, στην απεργία της 9ης Μάη 1934.

Το πανό αναρτήθηκε στο σιλό που βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας και στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Το πρώτο σιλό, που εγκαταστάθηκε στις αρχές του 1934, θα ξεφόρτωνε σιτάρι απευθείας στους αλευρόμυλους, απειλώντας με το φάσμα της ανεργίας τούς μισούς τουλάχιστον λιμενεργάτες. Από την πλευρά του κράτους και της εργοδοσίας δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για την προστασία όσων θα έμεναν χωρίς μεροκάματο. Στις 9 Μάη, με διαταγή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο στρατός χτύπησε τη διαδήλωση των απεργών λιμενεργατών και μυλεργατών, αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες.

Οταν το πανό πήρε τη θέση του στο λιμάνι, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων κατευθύνθηκαν με πορεία και συνθήματα στο μνημείο που έχει στηθεί για τους δολοφονημένους απεργούς. Εκεί, κόκκινα γαρύφαλλα εκ μέρους του ΠΑΜΕ κατέθεσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ