Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ανθρωπιστική βοήθεια» που καταλήγει στα ταμεία των μονοπωλίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υποσχέσεις για ανθρωπιστική «βοήθεια» για τους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους αμάχους έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεκάδων χωρών, συμμετέχοντας στην κοινή τριήμερη Σύνοδο ΟΗΕ - ΕΕ. Η ΕΕ, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, υποσχέθηκε να δώσει περίπου 2,1 δισ. ευρώ για Σύρους αμάχους, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ προορίζονται για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Αλλα 560 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες σε Ιορδανία και Λίβανο. Σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων προήλθε από τη Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει με 1,44 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν με 397 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ουσία, τα ποσά αυτά (σημαντικό μέρος των οποίων θα καρπωθούν με διάφορους τρόπους διεθνή μονοπώλια και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής που προκάλεσε από το 2011 η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα το πρωί η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε πως σκοπός της συνόδου ήταν η υποστήριξη της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ωστόσο, στην πράξη δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πέρα από μια ρητορική δήλωση υποστήριξης στον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, και την επιθυμία για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γενεύη και τον τερματισμό του πολέμου.

Στα τελευταία πεδία συγκρούσεων στη Συρία, τα διεθνή πρακτορεία επικέντρωσαν χτες το ενδιαφέρον τους στο χωριό Μπαγκχούζ όπου είναι από τα τελευταία «οχυρά» τζιχαντιστών. Χτες, αναφέρθηκε ότι πολλές εκατοντάδες παραδόθηκαν σε Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» σε άσχημη κατάσταση. Τελευταία έκθεση ειδικών του ΟΗΕ αναφέρει πως αναμένεται ένα νέο κύμα 7.000 εκτοπισμένων (ανάμεσά τους και τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους) προς τη βόρεια Συρία τις επόμενες μέρες.

Τέλος, σε βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, όπως η κωμόπολη αλ Ταμάνα, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες νέες πληροφορίες για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου που, αν και απαγορευμένες (επειδή προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο), χρησιμοποιούνται συχνά κυρίως από τις ΗΠΑ σε «δύσκολα» πεδία συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ