Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
BΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Δυναμίτιδα» στην ειρηνευτική διαδικασία;

 

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί η βρετανική Αστυνομία για την πιθανότητα να υπάρξει τρομοκρατική δράση και επιθέσεις κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων, εκ μέρους μελών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), που αντιτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΡΑ ότι αποδέχεται να διαπραγματευτεί τον αφοπλισμό του.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, όπως τις μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς» και τις δημοσιεύει ο χτεσινός βρετανικός Τύπος, υπάρχουν «αυθεντικές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια» μετά από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από μία σειρά μυστικών επιχειρήσεων που έγιναν τόσο στο έδαφος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας όσο και στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Αστυνομία, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία όλων των κυβερνητικών κτιρίων, του Κοινοβουλίου, του Σίτι - την οικονομική περιοχή της πρωτεύουσας - και της περιοχής Ντόουκλάντς. Παράλληλα, έχει ειδοποιήσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη βρετανική επικράτεια, να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση συναγερμού.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, απλώς τόνισε ότι η Αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι αρχές της Ιρλανδίας, καθώς μία επίθεση δεν αποκλείεται ούτε στο έδαφός της.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει εκ νέου όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς δεν έχει ακόμη απόλυτα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, παρά την προσπάθεια του ΙΡΑ να συμβάλει - με την προοπτική του αφοπλισμού του - στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η κίνηση του ΙΡΑ βοήθησε να ξεπεραστεί προσωρινά το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την αδιαλλαξία των Ενωτικών Προτεσταντών - του φιλοβρετανικού κόμματος που ηγείται ο Ντέιβιντ Τριμπλ - να μην αποδεχτούν στη σύνθεση της πρώτης πολυκομματικής κυβέρνησης του Ολστερ το Σιν Φέιν, που θεωρείται πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, πριν ο τελευταίος δεσμευτεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό των μαχητών του. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα καθώς πλέον τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς την Ολομέλεια του κόμματος των Ενωτικών Προτεσταντών, που καλείται να αποφασίσει αν θα δεχτεί τη νέα αυτή συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ