Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
«Εσωτερική υπόθεση» και προέλαση

 

ΜΟΣΧΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα έξω από την πόλη Γκουτερμές

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα έξω από την πόλη Γκουτερμές
Η Ρωσία εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συζήτηση του τσετσενικού προβλήματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας τη σχετική αξίωση του Καναδά, της Ολλανδίας και ορισμένων μουσουλμανικών χωρών, όπως το Μπαχρέιν και η Μαλαισία. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Τσετσενία στους κόλπους των κατάλληλων οργάνων», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συζητεί τις απειλές κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφαλείας», πρόσθεσε.

Από την άλλη μεριά, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ανατόλι Κβασνίν, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, τόνισε ότι ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση κατά της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι, την οποία έχει περικυκλώσει κατά 80%. Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Γκρόζνι, ο στρατηγός απάντησε: «Θα γίνει όπως έγινε και για τις πόλεις Γκουντερμές και Ατσχόι-Μαρτάν», δύο πόλεις, όπου τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν χωρίς να προηγηθούν σκληρές μάχες, αφού διαπραγματεύτηκαν με τον τοπικό πληθυσμό την αποχώρηση απ' αυτές των Τσετσένων μαχητών. Οι Ρώσοι, που έχουν φτάσει σε απόσταση μόλις 2-3 χλμ. από το Γκρόζνι, αναφέρουν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη σε ποσοστό 80%, ενώ οι Τσετσένοι, από την πλευρά τους, μιλούν για ποσοστό 60%.

Στο μεταξύ, πύραυλοι εδάφους - εδάφους έπληξαν την πόλη Αβτούρι, 30 χλμ. νοτιανατολικά του Γκρόζνι και, σύμφωνα με τους Τσετσένους, υπάρχουν 10 άμαχοι νεκροί. Παράλληλα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού εναντίον του Γκρόζνι. Από το βομβαρδισμό της γειτονικής με το Γκρόζνι κοινότητας Μεσχέρ-Ιούρτ υπάρχουν τρεις νεκροί, ενώ αναφέρονται βομβαρδισμοί και των παρακείμενων πόλεων Αργκούν, Κουρτσαλόι, Τσότσιν-Ιούρτ και Γκουελνταγκουάν. Επίσης, βομβαρδίζονται, νοτιανατολικά της τσετσενικής πρωτεύουσας, οι κοινότητες Γκουεχί, Ουρούς-Μαρτάν, Αλχάν-Κάλα, Αλχάν-Ιούρτ, ενώ αναφέρεται τσετσενική αντεπίθεση στην περιοχή της πόλης Αργκούν, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Δημοσκόπηση

Την ίδια βαθιά δυσπιστία απέναντι στη Δύση που είχαν οι περισσότεροι Ρώσοι στην εποχή του σοσιαλισμού νιώθει ακόμα και σήμερα, 8 χρόνια μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν χτες. Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επικαλείται τη δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε ο οργανισμός δημοσκοπήσεων «Ρομίρ» σε δείγμα 1.500 πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, μετέδωσε ότι σχεδόν το 80% των Ρώσων θεωρεί «εχθρική» την πολιτική που ακολουθεί η Δύση απέναντι στη χώρα τους. Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Δύση σκοπεύει να μετατρέψει τη Ρωσία σε «τριτοκοσμικό» κράτος και να την κρατήσει εξαρτημένη από τις ανεπτυγμένες χώρες. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (37,5%) αναμένουν ότι η Δύση θα προσπαθήσει να επιφέρει τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα, μόνο το 3,7% πιστεύει ότι η Δύση κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την πρόοδο της Ρωσίας ως πολιτισμένης και ανεπτυγμένης χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Γκρόζνι (1999-12-15 00:00:00.0)
Εξω από το Γκρόζνι... (1999-11-26 00:00:00.0)
Αρχισε ο βομβαρδισμός των αμάχων (1996-08-22 00:00:00.0)
Πιθανή έναρξη της εκεχειρίας (1996-08-14 00:00:00.0)
Μεγάλη επίθεση των Τσετσένων (1996-08-07 00:00:00.0)
Ο πόλεμος της Τσετσενίας "καίει" τον Γιέλτσιν (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ