Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σινεμά «Η λιποθυμία»

Παρασκευή βράδυ στον κινηματογράφο «APOLLON». Λίγα λεπτά πριν το τέλος της ταινίας, λιποθυμά Γερμανός θεατής. Αλλοι θεατές φωνάζουν να ανάψουν τα φώτα της αίθουσας για να διαπιστωθεί η κατάστασή του. Τίποτα. Τον σηκώνουν και τον μεταφέρουν στο διάδρομο, όπου στο σκοτάδι του προσφέρουν νερό και τις πρώτες βοήθειες.

Οταν, επιτέλους, ολοκληρώνεται η προβολή και έρχεται η ταξιθέτρια, θεατές ζητούν λίγο αιθέρα ή - αν θεωρείται «πολυτέλεια» σ' ένα σινεμά που καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες επισκέπτες - λίγη αμμωνία, για να συνέλθει ο ξέπνοος άνθρωπος. Η φιλότιμη υπάλληλος απευθύνεται στον κομψευόμενο κύριο που στέκει στην είσοδο για να «τσεκάρει» την ταμία και τον υπάλληλο που σχίζει το απόκομμα του εισιτηρίου. Τίποτα.

Σε ερώτημα νεολαίου θεατή γιατί δεν προσφέρεται τουλάχιστον πορτοκαλάδα στον λιπόθυμο, ο εν λόγω κύριος απαντά: «Α πάγαινε ρε με την πορτοκαλάδα». Σε ερωτήματα του γράφοντα και άλλων θεατών για το αν υπάρχει ένα υποτυπώδες φαρμακείο, φωνασκεί: «Ποιος είσαι εσύ που θες και φαρμακείο», «και τι θα την κάνεις, ρε έξυπνε, την αμμωνία», «και γιατρό και φαρμακείο έχουμε» και «έλα να στο φορτώσω στην πλάτη».

Ισως υπήρχε φαρμακείο και γιατρός. Ισως εκ των υστέρων χρησιμοποιήθηκαν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ισως η διεύθυνση του «APOLLON» εγκρίνει τέτοιες συμπεριφορές. Και, οπωσδήποτε, εργάζονται εκεί και ευγενέστατοι άνθρωποι.

Ομως προκύπτουν ερωτήματα: Τα συναρμόδια υπουργεία, η νομαρχία, ελέγχουν συχνά τέτοιους πολυσύχναστους χώρους για να εντοπίσουν ελλείψεις ή αδράνεια; Ελέγχονται οι υπεύθυνοι να διαπιστωθεί αν έχουν ψυχραιμία και διάθεση να προσφέρουν; Αν επρόκειτο για σεισμό, το πανικόβλητο πλήθος που θα ζητούσε βοήθεια, με πόση ειρωνεία και αυθάδεια θα αντιμετωπιζόταν;


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ