Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
«Αγκάθι» το νέο μισθολόγιο

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, γνωρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, στηρίζει τη διαμόρφωση του μισθολογίου στα πλαίσια της επιτροπής του υπουργείου

Λιγοστεύουν οι μέρες μέχρι το τακτικό, εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη και το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους δημόσιους υπάλληλους, καθώς οι «μηχανές» της κυβέρνησης δουλεύουν στο φουλ προς την κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τις εργασιακές, οικονομικές, ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της ΑΔΕΔΥ έχει κατορθώσει, μέσα από διάφορους ελιγμούς, να αφήσει σε εκκρεμότητα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και σε κάποιες περιπτώσεις να «στρώσει» το δρόμο στην κυβερνητική πολιτική. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μια και μέσα από διαφορετικές θέσεις, έχουν συγκλίνει σε διάφορα κομβικά ζητήματα τα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης, οδηγώντας σε αυτή την κατάσταση.

Απέναντί τους, η ΕΣΑΚ Δημοσίου, εκφράζοντας τις ταξικές δυνάμεις, δίνει τη μάχη για τη διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων, την αγωνιστική δραστηριοποίηση των εργαζόμενων και το συντονισμό του αγώνα τους με άλλους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κυβερνητική επίθεση.

Ενα από τα ζητήματα αιχμής, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, είναι το νέο μισθολόγιο το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και διαμόρφωσης της λεγόμενης «επιτροπής Κιντή», (επικεφαλής της είναι ο καθηγητής Α. Κιντής), της επιτροπής που σύστησε το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και στην οποία συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ με ευθύνη της πλειοψηφίας της.

Στόχος της κυβέρνησης, η οποία πρώτη έθεσε το ζήτημα της κατάρτισης νέου μισθολογίου, για να έρθει στη συνέχεια και να υιοθετήσει η ΑΔΕΔΥ το αίτημα, είναι να περάσει τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας και ένα σύστημα αμοιβών μέσα από το οποίο θα μπορεί να μειώνει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με αυξομειώσεις των επιδομάτων, μισθούς σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων, και μισθούς πολλών «ταχυτήτων» μεταξύ των εργαζομένων.

Μερικές από τις προϋποθέσεις της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, είναι να παίρνει υπόψη του τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας (οι οποίες όλο και χειροτερεύουν), να εξετάζει το ατομικό αποτέλεσμα, αλλά και το συνολικό σε επίπεδο υπηρεσιών, όπως και να μην επιτρέπει την είσοδο στο δημόσιο «ανειδίκευτου»(!) προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ