Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
Τους ξεζούμισαν και τους απόλυσαν

Εκδικάστηκε χτες η πρώτη αίτηση ενάντια στις απολύσεις. Στο πλευρό των απολυμένων το ΠΑΜΕ

Πριν από έναν περίπου χρόνο, 300 εργαζόμενοι στο γκέτο της ΕΤΜΑ πετάχτηκαν στο δρόμο με μια φτωχή αποζημίωση για τα χρόνια που γέμισαν τα πνευμόνια τους με χημικά, δουλεύοντας σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και κάτω από την ωμή εργοδοτική τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία που έφερε και την «εν ψυχρώ» δολοφονία το 1980 της Κατερίνας Βασιλακοπούλου.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όμως, δεν αποδέχτηκαν με δεμένα χέρια την απόλυσή τους μετά από χρόνια εργασίας μέσα στα χημικά και την τρομοκρατία. Προχώρησαν κατά ομάδες σε μηνύσεις εναντίον της επιχείρησης, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν. Χτες, εκδικάστηκε η μήνυση της πρώτης ομάδας απολυμένων, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις απολύσεις υποστηρίζοντας, ότι η επιχείρηση δεν έχει κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου...

Στο πλευρό των απολυμένων, στο Δικαστήριο, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά συνδικαλιστές από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και συγκεκριμένα ο Γ. Σταυρόπουλος από το ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρος από το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και ο Δ. θεοδώρου από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών. Αλλωστε, και στο παρελθόν το ΠΑΜΕ είχε συμπαρασταθεί στους απολυμένους και εργαζόμενους της ΕΤΜΑ, καλώντας τους να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα ενάντια στις απολύσεις αλλά και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Οπως επισήμαναν χτες οι συνδικαλιστές προς τους απολυμένους, πρέπει να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και ότι η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι η συμβολή τους στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η εργοδοσία της ΕΤΜΑ επικαλούμενη τον περασμένο Δεκέμβρη, ότι το τμήμα ρεγιόν μαζί με άλλα «εμποδίζουν την αύξηση των κερδών», τα έκλεισε απολύοντας ομαδικά 300 εργαζόμενους. Σήμερα, όμως, ένα χρόνο μετά μεταφέρει τα μηχάνημα των τμημάτων αυτών στην Κίνα, επενδύοντας εκεί με χρηματοδότηση μάλιστα της κυβέρνησης! Αλλωστε, το υπουργείο Εργασίας βοήθησε την εργοδοσία της ΕΤΜΑ καθώς δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εμποδίσει τις παράνομες απολύσεις. Το ίδιο όμως έπραξαν και οι πλειοψηφίες των εργοδοτικών σωματείων στο εργοστάσιο αλλά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ