Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Καταδίκη ζήτησε και η εισαγγελέας

Την ενοχή του γενικού τεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνού για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», που βυθίστηκε στον Ατλαντικό μαζί με το 24μελές πλήρωμά του, πρότεινε χτες η εισαγγελέας του τριμελούς Εφετείου Πειραιά. Η εισαγγελέας εντόπισε τις ευθύνες του Ελληνικού Νηογνώμονα και του εκπροσώπου του Δ. Μελισσηνού, καθώς και αυτές των πλοιοκτητών αδελφών Ηλιόπουλου, που γνώριζαν ότι το πλοίο έπλεε από καθαρή τύχη. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο είχε απαλλάξει από την ποινή της 5ετούς φυλάκισης, που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα, τον έναν από τους πλοιοκτήτες, τον Α. Ηλιόπουλο, με δικαιολογητικό την «εσφαλμένη κλήτευση».

Από την αγόρευση αναδείχτηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να παρέχει «γην και ύδωρ» στον Ελληνικό Νηογνώμονα, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα πια αποτελεί μια πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές και «κίνδυνο θάνατο» για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η εισαγγελέας μίλησε για την «κακή κατάσταση του πλοίου». «Αν είχαμε - σημείωσε - ένα καλοσυντηρημένο πλοίο αυτό θα άντεχε και στη μικρή υπερφόρτωση, αλλά και στην κακοκαιρία της οποίας οι συνθήκες δεν ήταν τραγικές». Επισήμανε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας και συγκεκριμένα ο Δ. Μελισσηνός, είχε όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι η κατάσταση του πλοίου ήταν κακή, ότι στην πλαϊνή δεξιά δεξαμενή έρματος νο 5, της οποίας οι λαμαρίνες άνοιξαν σαν χαρτί με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου, δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες επισκευές. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν εφάρμοσε ούτε τους κανονισμούς του ίδιου του Νηογνώμονα και αυτό δεν πρέπει να του συγχωρεθεί». Αναφερόμενη στον πλοίαρχο απέρριψε ασυζητητί κάθε ευθύνη του για το ναυάγιο, επισημαίνοντας: «Εκανε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε. Είναι φανερό ότι ξεγελάστηκε από τα πιστοποιητικά» που είχε εκδώσει ο Ελληνικός Νηογνώμονας «και νόμιζε ότι το πλοίο, αφού τα πιστοποιητικά το έδειχναν αξιόπλοο, μπορούσε να αντεπεξέλθει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ