Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» οι αντιλαϊκές συνεργασίες σε Ασφάλεια και Ενέργεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε για ακόμα μια φορά ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου μέχρι και χτες είχε προγραμματίσει σειρά επαφών με στελέχη του ΥΠΕΞ, της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με θέματα τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, το Κυπριακό, «θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», την «πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου» κ.ά.

Ο Χριστοδουλίδης μεταξύ άλλων συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο Πολιτικής της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC - μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι), στην Ουάσιγκτον, όπου στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης «3+1» (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ), τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, να θεσμοθετήσουμε την εταιρική σχέση μας και να δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι «εργαζόμαστε πάντα σε μία θετική ατζέντα και ήλθαμε μαζί όχι εναντίον μιας τρίτης χώρας, αλλά επειδή πιστεύουμε πως μέσω της συνεργασίας μας μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου» και ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι από τις συνεργασίες που εξετάζονται: «Δεν αποκλείουμε κανέναν, ακόμα και την Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί ως γείτονας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της αποκλείστηκε μόνη της από τις συζητήσεις μας. Εάν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, εξαρτάται από την ίδια να έχει καλές γειτονικές σχέσεις και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι οι επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ προγραμματίστηκαν ενώ αναμένεται σύντομα να κατατεθεί ξανά νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, εξέλιξη που συνδέεται με την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατιωτική της παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι να υποστηρίζει ότι τα σχέδια αυτά θα οδηγήσουν «στην κορύφωση της έντασης ανάμεσα στις δυο πλευρές» και απειλούν το «κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας» που επιδιώκεται στο νησί, τη ...«φιλοσοφία της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού με βάση τη συνεργασία».

Τέλος, συνάντηση με την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, είχε (μετά τον Κύπριο Πρόεδρο) και ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί. Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί είπε ότι ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την ισοτιμία της τουρκοκυπριακής. Υπογράμμισε δε ότι τα σχέδια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της περιοχής πρέπει να αποσκοπούν στην υπεράσπιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και όχι το αντίθετο.

ΗΠΑ: Νέες συστάσεις για επανεξέταση των διμερών σχέσεων με Τουρκία

Ενδεικτική, στο μεταξύ, για τις διαστάσεις που αποκτούν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, είναι μία ακόμα μελέτη που κυκλοφόρησε, αυτήν τη φορά από το αμερικανικό κέντρο μελετών Center for Αmerican Progress, με τίτλο «Απαντώντας στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος "S-400"».

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη σημειώνεται ότι η απόφαση για αγορά των ρωσικών «S-400» «καθοδηγείται από τη σαφή επιθυμία της Αγκυρας να αναμοχλεύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο» και σε αυτήν τη βάση επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν τη «συναλλαγή» τους με την Τουρκία.

«Πρέπει», επισημαίνεται, «να διαμηνύσουν εκ προτέρων στην Αγκυρα σαφώς και χωρίς τιμωρητική διάθεση ότι δεν θα αποτελεί πια αξιόπιστο σύμμαχο αν επιλέξει να αλλάξει τη στρατηγική της ευθυγράμμιση με τη Δύση έναντι της Ρωσίας, και να υποβαθμίσουν τις σχέσεις ασφαλείας με την Τουρκία, αν πραγματοποιηθεί η προμήθεια των "S-400"». Μεταξύ άλλων προτείνεται αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, εξετάζοντας τον περιορισμό της πρόσβασης της Αγκυρας σε «ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία» των ΗΠΑ, ιδιαίτερα των «F-35», την υποβάθμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ έναντι άλλων εναλλακτικών, την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA («Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων»), την απομάκρυνση της Αγκυρας από κρίσιμες ΝΑΤΟικές δράσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ